A boszniai Drina-folyón található hatalmas lebegő szemét hatalmas problémát jelent több balkáni országnak is. Azonban, sajnos az együttműködés helyett egymást hibáztatják.

A rengeteg szemét illegális szemétlerakó helyekről kerül a Drina-folyóba, Bosznia-Hercegovinában és mellékfolyóiba Szerbiában és Montenegróban. A sodródó szemetet egy törékeny lebegő korlát állítja meg közel Višegrad városához. A probléma alapja a szemétszállítás hiánya és rendszere számos településen, sokan a szemetüket a folyóba vagy a folyó mentén helyezik el, ami bekerül a vízbe, ami egy hatalmas környezeti probléma, hiszen a víz szennyeződik, illetve a vízben élő élőlényeket is fenyegeti. Környezetvédők szerint 2 szerb, 2 montenegrói és 1 boszniai önkormányzat szemete is a folyóba kerül.

A környezetvédők elítélik, hogy ez a helyzet már 25 éve fennáll, és hogy az érintett országok nem tesznek sokkal többet egymás hibáztatásánál.

Az euronews a problémáról megkérdezett számos környezetvédelmi aktivistát és helyi lakost is. Siniša Lakovics vadvízi evezéseket szervez a folyó ezen szakaszán, de egy ideje már inkább a tisztításával foglalkozik.

“Ez valóban regionális probléma. Erre bizonyítékot is találtunk abban a mintegy 12 ezer köbméter lebegő szemétben, amelyet nemrégiben összeszedtünk. Ezen a labdán a montenegrói futballszövetség jele van a válogatott csapatuk játékosainak aláírásaival. Ha nem állítjuk meg, ez a labda továbbsodródott volna a szerbiai Lim-folyón át a boszniai Drina-folyóig, majd a Seva-folyóba, végül pedig a belgrádi Dunában köthetett volna ki.”

Forrás: euronews.com