Március 22-én a világ ötvenkilenc országában felolvasást tartanak az Íliászból. Lesz, ahol csak egy éneket, vagy akár csak egyetlen jelenetet olvasnak fel, de lesz, ahol öt-hat ének felolvasására vállalkoznak a programban résztvevők.

Ezért a Színház- és Filmművészeti Egyetem Ódry Színpadán március 22-én 15.30-kor kezdődik és 12 órán át tart az Íliász-olvasás, ahol három egyetemi tanár – Ritoók Zsigmond akadémikus, Radnóti Sándor esztéta és Karsai György klasszika-filológus – félórás, felvezető beszélgetése után, 16 órakor Ritoók professzor belekezd – ógörögül – az Iliász első énekébe: Ménin aeide, thea…

Hozzájuk csatlakoznak – javarészt magyarul – a hazai kulturális élet meghatározó szereplői, az egyetem volt és jelenlegi hallgatói, munkatársai és civilek, akik részvételükkel állnak ki a világméretű kezdeményezés mellett. Néhány név a felolvasók közül: Molnár Piroska, Spiró György, Enyedi Ildikó, Zsámbéki Gábor, Ascher Tamás, Bezerédi Zoltán, Szervét Tibor, Vojnich Erzsébet, Alföldi Róbert, Takács Katalin, ifj. Vidnyánszky Attila, Kováts Adél, Für Anikó, Szalma Tamás, Závada Péter, Udvaros Dorottya, Hobo.

A program ingyenes, szabadon látogatható.