A Bledi-tó Szlovénia legnépszerűbb turistalátványossága. Aki egyszer eljut ide, azonnal megérti, miért özönlenek ide a látogatók a világ minden pontjáról. Zöldellő erdők, havas hegycsúcsok, kristálytiszta víz, ódon vár, aprócska sziget és remek szálláshelyek várják az ide érkezőket.

Budapesttől csak 510 kilométerre, azaz egy nagyjából ötórás autóútnyira fekszik. Ma rengetegen érkeznek a világ minden tájáról, hogy átcsónakázva az ország egyetlen szigetére megkongassák a szerencsehozó harangot. De már 1855-től működött itt egészséges életre nevelő szanatórium, később pedig Titónak is volt itt nyári rezidenciája, utóbbi ma szállodaként funkcionál.

A legjobb programok Bledben

1.  Sétáljuk körbe a tavat!
A hat kilométeres meseszép túrának a nap bármely szakában nekivághatunk, hiszen másfél óra alatt teljesíthető. Van ahol a tóra épített pallókon lehet sétálni, kicsit odébb az erdő szélén, a fák árnyékában folytatódik az ösvény.

2. Hajózzunk át Szlovénia egyetlen szigetére!
Fizessünk be egy pletnázásra, vagyis csónakázásra a kikötőben. A szigettel kapcsolatban több legendát is mesélnek a helyiek. Az egyik, hogy ha a templomhoz vezető 99 lépcsőn a vőlegény felcipeli menyasszonyát, a házasság örökké fog tartani. A másik, hogy ha megkongatjuk a templom harangját, valóra válik egy kívánságunk.

3. Kóstoljuk meg a bledi krémest!
Az eredeti bledi krémest (kremšnita) a Park Hotel konyháján készítik ahonnan ellátják a környék cukrászdáit. A féltve őrzött receptet 1953-ban a magyar Lukács István cukrász dolgozta ki és hagyta itt a helyieknek, azóta pontosan ugyanúgy készítik. A 7×7 cm-es félig vanília, félig friss tejszín alapú krémből álló megakémes könnyen felismerhető.

4. Másszunk fel a várba!
Az út elég meredek, de rövid, kényelmesen 40 perc alatt felérhetünk. A látvány a vár teraszáról lenyűgöző, gyönyörű fotókat lehet a magasból készíteni.
Az alsó udvar kis műhelyében egy Gutenberg-korabeli nyomdagép másolatát nézhetjük meg működés közben. A felső udvaron meseszép múzeumot és egy éttermet találunk.
A vár történelme a távoli 1004-es évbe nyúlik vissza, amikor II. Henrik német császár, a bledi vagyont Albuin brixeni püspöknek ajándékozta. Abban az időben csak egy román stílusú torony állt a jelenlegi kastély helyén, melyet falak védtek. Az első vár 1011 körül épült fel, de a brixeni püspökök soha nem éltek benne. Ezért nem találunk benne luxus szobákat, mert nagyobb hangsúlyt fektettek a védelmi rendszerre.

5. Kiránduljunk a Vintgar-szurdokhoz!
A körülbelül másfél kilométer hosszú völgyben (mely mindössze 4 kilométerre van Bledtől)  fa hidakon közlekedve csodálhatjuk a sebes vizű, türkizkék patakot, és a körülötte magasodó sziklákat. Valamint egy emberi kéz építette látványosságot is találunk itt: a bohinji vasútvonal egyíves kőhídját, amely 1906-ban épült és 33,5 méter magasban halad át a szurdokon. A sétaösvény Szlovénia legmagasabb folyami zuhatagánál, a Sum-vízesésnél ér véget. Az út oda-vissza nagyjából egy óra alatt kényelmesen megjárható.