Hogy nem hallottak róla? Pedig egy létező hely saját címerrel, zászlóval, útlevéllel és pénzzel!

Vevcani egy 2500 fős kis település Macedónia nyugati részén, közel az albán határhoz, a lakosok 1991-ben kikiáltották függetlenségüket. 

Aki Vevcani felé veszi az irányt rögtön feltűnik neki, itt aztán szeretik a hazájukat az emberek: mindenhol, de tényleg mindenhol macedón zászló díszeleg. A faluban lakók több száz éve őrzik a hagyományokat, úgy, hogy a környező falvak, városok mind albán-többségűek.

Macedónia 1991-es függetlenedése után a falu nem akarta, hogy elfeledjék, így a lakosok népszavazáson a “függetlenség” mellett döntötte és kikiáltották a Vevcani Köztársaságot. Sőt még saját pénzt is csináltattak maguknak (licsnik a neve) és útlevelet is nyomtattak, mint ahogy a köztársaságnak van saját zászlaja és címere. A 22 négyzetkilométer területű köztársaság természetesen nem egy létező állam, a helybéliek nemzettudatukat, és származásukat erősítették meg. Az tény viszont, hogy a falu külön területi egységként szerepel, ami elég meglepő.

Vevcani egy szép kis település, dombokkal, patakokkal, ortodox templomokkal és kedves emberekkel. A faluban minden évben karnevált rendeznek, ahol az emberek maszkokat viselnek és állatoknak, különböző lényeknek vannak beöltözve.