Újabb két balkáni országgal bővülhet az Európai Unió.

A nyugat-balkáni országoknak az Európai Unióban van a helyük, és a térség bekapcsolása nélkül nem lehet teljes a közös, európai gazdasági és politikai tér – hangsúlyozta pénteken Aleksandar Vucic. A szerb elnök Johannes Hahn uniós bővítési biztossal egyeztetett Belgrádban.

Az államfő a találkozón leszögezte: Belgrád legfőbb külpolitikai célja a teljes jogú európai uniós tagság elnyerése. Szeretné, ha gyorsabban tudnák megnyitni az uniós tárgyalási fejezeteket, hogy a folyamat tükrözze Szerbia törekvéseit, illetve azokat a lépéseket, amelyeket Szerbia a tagságért tesz. Jelenleg főleg a gazdasági kérdésekre összpontosítanak, ám az emberi és kisebbségi jogok, valamint az igazságügyet érintő fejezetek megvalósítása is jól halad. Szerbiának elsősorban Koszovóval kell majd rendezni viszonyát, enélkül nem csatlakozhatnak az EU-hoz.

Montenegró számára is még sok teendő van, probléma van Koszovóval a határ miatt, illetve jelentős az országban a korrupció is, de a növekvő turizmus miatt egyre jobb gazdasági helyzetben vannak.

A 2025-ös csatlakozás nincs kőbe vésve, minden a két országon múlik majd.