Plovdiv Európa egyik legrégebbi városa, ahol a történelem során megfordultak a rómaiak, bizánciak és a törökök is. A városban található egy 2000 éves római kori színház is, melyet felújítása után ma is használnak. 

Philippopolis (ma Plovdiv, Bulgária) település II. Fülöp, makedón királyról kapta a nevét, miután ő i. e. 342-ben meghódította a trák helységet. A várost a rómaiak tették fejlett, gazdag központtá Serdicaval (Szófia), és Naissussal (Nis) együtt. Itt, Philippopolisban építették fel a mai Bulgária neves kőszínházát az i.e. 2. században, Traianus idején.

A római színházak ritkán épültek hegyoldalba, azonban a plovdivi alkotás kivétel. Alaprajza szerint egy félkör alakú központ mentén emelkedik 14 sora, amelyek 5-7 ezer ember befogadására alkalmasak.
A színház nézőtere így elliptikus alakú, a lépcsősorok szerint szektorokra oszlik, ahol rang és nem szerint foglaltak helyet a nézők. Az orkesztra felé vezető folyosót és a szkéné alatti szintet is dongaboltozat fedte. Az orkesztra mögött húzódott a nyugati fekvésű, szélesen elnyúló szkéné.

A szkéné kétszintes volt, a felső szinten minden 3-3 oszlopos csoportot kisebb timpanon zárt le. A nyitott szintek támasztékai római-korintoszi oszlopok voltak, az oszlopok között gyakran római hadvezérek, nemes alakok szobrai kaptak helyet. A szkénét olyan magasra építették, hogy onnan indulva fa és/vagy vászontető védhette a környezeti hatásoktól az egész színházteret.

A színházat a XX. század második felében renoválták, így a mai napig használják a színházat. Koncertek és előadások is szoktak lenni az igen különleges és történelmi helyen.