A bolgár futball legnagyobb sztárja az aranylabdás, VB gólkirály Hriszto Sztoicskov.

A 90-es évek egyik legjobb futballistája volt, 8 éven át játszott a spanyol óriás Barcelonában, nyert BEK-et, 5 alkalommal volt spanyol bajnok. 1994-ben Bulgáriával a 4 helyen végzett a világbajnokságon, ahol 6 gólt lőve gólkirály lett. Ugyanebben az évben nyerte el a legjobb játékosnak járó díjat, az Aranylabdát is. Labdarúgó tehetségén kívül a pályán tanúsított heves vérmérsékletéről volt híres. 2004-ben a valaha élt 125 legjobb labdarúgó közé választotta a FIFA. Az egykori csatár jelenleg vezetőedzőként dolgozik.

Első válogatott mérkőzését 1986. október 7-én játszotta az NDK válogatottja ellen, amikor is góllal mutatkozott be. Összesen 83 alkalommal lépett pályára hazája nemzeti tizenegyében, és 37 alkalommal volt eredményes. Az 1994-es világbajnokságon vezényletével megszerzett negyedik helyezés a bolgár labdarúgás történetének legnagyobb sikere. Szerepelt az 1996-os Európa-bajnokságon és az 1998-as világbajnokságon, de a csapat egyik alkalommal sem tudott túljutni a csoportküzdelmeken. 1999-ben visszavonult a válogatottól.


Ifjúsági játékosként az PFK Marica Plovdiv csapatában kezdett futballozni. Első felnőtt csapata a CSZKA Szófia volt 1984-től. 1990 nyarán került az FC Barcelona együttesébe, itt érte el legnagyobb sikereit. Ötször nyert spanyol bajnokságot, nyert Bajnokcsapatok Európa Kupáját (1992), Európai Szuperkupát (1992) és Kupagyőztesek Európa Kupáját (1997). 1994-ben a France Football magazin őt tüntette ki Az Év Európai Játékosa címmel (közismertebb nevén az Aranylabdával). A külföldi labdarúgók számának megkötése miatt nem fért be a csapatba, így 1995-ben kölcsönadták az olasz Parma együttesének egy évre, majd visszatért Barcelonába. Nem tudott újra a csapatba kerülni, így 1998-ban végleg távozott Barcelonából. Két év alatt bejárta a szaúdi Al-Nasszr-t, a CSZKA Szófiát és a japán Kasiva Reysolt. 2000-ben az egyesült államokbeli Chicago Fire csapatához igazolt. Utolsó csapata a DC United volt, ahol 2003-ban játszott egy évig, majd visszavonult.

Visszavonulása után 3 éven át volt a bolgár válogatott szövetségi kapitánya, de a sikertelen VB selejtező után menesztették. Ezután megfordult több csapatnál is Bulgáriában, de edzőként nem tudott maradandót alkotni.