A szófiai Alekszandr Nyevszkij-székesegyházát orosz katonák emlékére építették a XX. század elején, ma ez Bulgária legnagyobb temploma. 

A neobizánci stílusban épült templom a bolgár pátriárka székesegyháza, egyike a keleti ortodoxia legnagyobb templomainak (Bulgária legnagyobb temploma) továbbá Szófia egyik jelképe és fő látványossága.

1879-ben merült fel először egy székesegyház építésének ötlete, az orosz–török háború (1877–78) befejezését követően Bulgária oszmán hatalom alóli felszabadításában elesett orosz katonák emlékére. Az alapkövet 1882-ben tették le, de az építkezés lényegében 1904 és 1912 között zajlott. 1916-ban, miután Bulgária hadba lépett az Orosz Birodalom ellen, a templomot átszentelték Cirill és Metód templomának, 1920-ban azonban visszakapta korábbi nevét, az Alekszandr Nyevszkij-székesegyházat. Alekszandr Nyevszkij a 13. század és az orosz történelem egyik legnagyobb vezetője volt. 

Az Alekszandr Nyevszkij-székesegyház keresztkupolás bazilika egy hangsúlyos középső kupolával. A katedrális aranyozott kupolája 45 méter magas, harangtornya 50,52 m. A templomnak tizenkét harangja van, melyek összsúlya 23 tonna. A beltér márvánnyal, ónixszal és malachittal van díszítve. A középső kupolán a Miatyánk olvasható vékony arany betűkkel. Alapterülete körülbelül 3170 m², és 5000 ember befogadására képes. A katedrálisban található a Bolgár Nemzeti Múzeum ikonrészlege.