A Rila-hegység kanyargós, festői hegyi útjain juthatunk el Bulgária és bolgár ortodox egyház legnépszerűbb és legszentebbnek tartott kegyhelyéhez a Rilai kolostorhoz. A 10. században alapított kolostorban ma többségében 19. századi épületeket látunk, de az évszázados tisztelet sugárzik a falakból. 

A 10. században, Rilai Szent János követői által alapított kolostor, ahol az alapító sírhelye is található, 1983 óta a világörökség része. 

A hagyomány szerint Bulgária védőszentje, Szent János a jelenlegi főváros, Szófia (akkori nevén Szredec) környékén született. 25 éves koráig pásztor volt, majd kolostorba, végül remeteségbe vonult a rilai hegyekbe. Csodás ördögűzések és gyógyulások kapcsolódtak nevéhez, ezért a környékbeliek körében nagy tiszteletnek örvendett.

Az eredeti épület a 19. században a tűz martalékává vált, az épületegyüttest 1834 és 1862 között újjáépítették. A korábbi időszakból mindössze az 1355-ben stegan Hrelju herceg által építtetett Hrelju torony maradt fenn a korábbi időszakból.

A 19. századi épületek szabálytalan négyszögalakban helyezkednek el, ahova freskókkal díszített bejáraton keresztül jutunk be. A 8800 m2-es komplexum középpontban az 1833-ban épült Miasszonyunk Mennybemenetele templom áll. Az azt körülvevő épületekben négy kápolna, egy refektórium, közel 300 szerzetesi cella,  könyvtár, valamint vendégszobák találhatók.  A délkeleti épületrész  ma a kolostori múzeumnak ad otthont, ahol lenyűgöző ikongyűjteményt őriznek a 14-19. századokból.

A követők által alapított kolostor fontos szerepet játszott a középkori Bulgária szellemi és társadalmi életében és ez a mai napig így van.