Az ezeréves bulgáriai Bojana-templomban maximum 10 percig tartózkodhat a látogató, vajon miért? 

A Bojana-templom Bulgária fővárosa, Szófia mellett található. A bolgár ortodox templomon kívül egyébként egy vízesés is található a környéken. A templom 1979 óta az UNESCO Világörökség része.

A keleti szárny eredetileg a 10. század végén vagy a 11. század elején épült. Az épület közepét a 13. században a második bolgár birodalom idején építtette Kalojan szevasztokrator, I. Konstantin bolgár cár rokona. 1882-ben, a török uralom megszűnte után a kettős templomhoz kétszintes előcsarnokot építettek.

A templom elsősorban az 1259-ből származó freskói révén vált világhíressé. A falakon összesen 89 jelenet és 240 emberi alak található. Az ismeretlen festő valószínűleg a tarnovói iskolához tartozik. Az apszis bal oldalán levő diakónusképről úgy tartják, hogy az a festő önarcképe.

Az apszisban a fő helyen Szűz Mária képe található, alatta egyházatyák és püspökök képei. A kupolát a világot uraló Jézus képe díszíti, körülötte angyalokkal és prófétákkal. Az előcsarnokba vezető ajtó felett Mária mennybemenetelének ábrázolása található, az ajtó két oldalán az Utolsó vacsora, illetve Krisztus feltámadása.

A bejáratnál 18 jelenet Szent Miklós életét ábrázolja. A festő kétségkívül saját korabeli mozzanatokat is megörökített. Például a Csodatétel a tengeren jelenet hajói és a tengerészek sapkái a velencei flottát idézik. A templom északi falán találhatók a templom védőszentjeinek a portréi, illetve I. Konstantin bolgár cár és felesége, Irina képmása.

A freskókat 1912–1915 között egy osztrák és egy bolgár szakértő restaurálták. A következő ilyen jellegű munkák 1934-ben, 1944-ben legutóbb 1977-ben történtek.

A templom féltve őrzött ikonjait, freskóit megfelelő hőmérsékleten kell tartani, azért hogy ne menjenek tönkre. A templom elég kicsi, így ha sokan sokáig tartózkodnak benne, az ikonok tönkremehetnek. Emiatt maximum 10 percig szabad a templomban tartózkodni és egyszerre max 10 ember lehet bent.

Ha szeretnél ellátogatni a templomba, csatlakozz  bulgáriai utazásunkhoz, mely során felfedezzük Plovdiv és Szófia látnivalóit is, de ellátogatunk a Rilai-kolostorhoz is! A részletekért írj nekünk: balkaninfo.hu@gmail.com