Ideiglenes miniszterelnököt nevezett ki Rumen Radev államfő, illetve március 26-ra előrehozott parlamenti választást írt ki.

Rumen Radev új bolgár államfő bejelentette kedden, hogy ideiglenes miniszterelnöki megbízatást adott Ognyan Gerdzsikov korábbi házelnöknek, egyúttal előrehozott parlamenti választásokat írt ki március 26-ra. Továbbá megválasztották az ideglenes bolgár kabinet tagjait, melynek célja a balkáni ország stabilitása és hogy igazságos választást tartsanak.

Bulgáriában tavaly novemberben robbant ki újabb belpolitikai válság. Bojko Boriszov miniszterelnök ugyanis lemondott tisztségéről, miután a kormánypárt, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) jelöltje, Cecka Cacseva parlamenti elnök vereséget szenvedett az elnökválasztás november 13-i második fordulójában az ellenzéki szocialisták által támogatott oroszbarát jelölttel, Rumen Radevvel szemben.

Politikai elemzők szerint a 2013 óta már harmadik parlamenti választás sem hoz majd olyan kormányt, amely erős többséget szerezhetne a törvényhozásban, és képes lesz végrehajtani azokat az igazságügyi, gazdasági és egyéb reformokat, amelyekre az országnak égető szüksége van. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a GERB hajszálnyi előnnyel bír csak a Bolgár Szocialista Párttal szemben. “Egyik párttól sem várják, hogy egyértelmű többséget tud szerezni, ami széttöredezett parlamenthez, és ismét egy törékeny koalíciós kormányhoz vezet majd” – mondta Andrius Tursa, a Teneo Intelligence közvélemény-kutató cég elemzője.