Az Európai Unió Brüsszelbe hívta Szerbia és Koszovó államvezetését, hogy megmentse eddig jóformán eredménytelen közvetítési misszióját.

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője kedd este fogadja Brüsszelben Tomislav Nikolic szerb államfőt és Aleksandar Vucic kormányfőt, valamint koszovói partnereiket, Hashim Thacit és Isa Mustafát.

A kapcsolatok a két jugoszláv utódállam között régen voltak ilyen fagyosak, mint most, egy Észak-Koszovóba tartó propagandavonatot kellett megállítani Vucic-nak, amin több nyelven is szerepelt, az alábbi mondat: “Koszovó Szerbia része”. Brüsszel évek óta közvetít az ellenséges felek között, de a számos kompromisszumból szinte semmi nem valósult meg.

 

A legfontosabb nyílt problémák, valamint a teljesítetlen megállapodások közé tartoznak a megoldatlan tulajdonproblémák, például a Koszovó területén található Trepca bányáé, vagy a brezovicai sívidéké. Gondok vannak a határokon átívelő áram- és vízellátással, a polgárok szabad mozgásával.

Koszovót a világ számos országa ismerte már el (zölddel jelölve), de szintén sok nagyobb állam viszont nem (szürkével). Szerbia mellett Oroszország, Kína, Brazília, India, Spanyolország és Dél-Afrika sem, sőt ezenkívül Európában Szlovákia, Románia, Bosznia-Hercegovina, Görögország és Ukrajna sem.  Magyarország elsőként fogadta el Koszovót független államként. 

Az Európai Unió tisztán kijelentette, csak akkor lehet Szerbia tagország, hogy ha elismerik Koszovó függetlenségét.