Pristina Európa legfiatalabb országának, Koszovónak a fővárosa, ami különleges hangulata és látnivalói miatt vonzza az oda látogatókat. Korántsem a világ legszebb városai közé tartozik, de valamiért nekem elnyerte tetszésemet, remélem a tiéteket is. 

Pristina 220 ezer lakosával Koszovó legnagyobb települése és egyben fővárosa. Utóbbit (mármint hogy főváros), viszont nem mindenki ismeri el, hiszen Koszovó függetlensége igen vitatott, Magyarország elismeri, de több európai ország nem (Szerbia, Románia, Spanyolország, Oroszország) Pristina híven tükrözi az ország (vagy autónom terület, kinek hogy tetszik) fiatalságát, hiszen a lakosság nagy része 20-on éves. Bár sokan gondolnák, hogy a muzulmán lakosság miatt az itteniek nem igazán bulizósok, ez egyáltalán nincs így. Tény, hogy nem egy Prága vagy Budapest, de éjszakai életét érdemes egyszer kipróbálni, mert nem bánjuk meg.

Pristinának nem igazából látnivaló, hanem talán inkább érdekességei vannak. 

A fiatalok legnépszerűbb találkozási pontja a Newborn emlékmű (a főképen), mely minden évben új díszítést kap különböző üzenettel, volt már háború ellenes és környezetvédelemmel kapcsolatos is.

Pristina elképesztő ütemben fejlődik, rengeteg hatalmas modern épület épül szerte a városban. Szerencsére a régi időkre emlékeztető városrészt is találunk itt. Az óváros török hangulatát három mecset is biztosítja, ezek közül a Birodalmi mecset (Imperial mosque) a leghíresebb, ezt a 15. században II. Mehmed szultán építette. A 17. században itt temették el az első albán írót és az egyik legfontosabb történelmi személyiséget, akit a pro-osztrák indítatásai miatt az oszmánok elhamvaszottak és a hamvakat szétszorták Pristina utcáin. A mecset mellett továbbá egy törökfürdő avagy hammam is található.

Nem messze találjuk a városi piacot, amit szintén nem érdemes kihagyni egyik balkáni városban sem! Bár Pristina óvárosa nem olyan szép, mint mondjuk a szkopjei, de érdemes kicsit körbenézni és elképzelni milyen lehetett egykoron. Ráadásul pár percre található innen Pristina talán legjobb étterme, a Liburnia, ahol megkóstolhatjuk a koszovói ételeket.

 

A Pjeter Bogdani könyvtár (vagy más néven Nemzeti Könyvtár) a város egyik legnagyobb látványossága, vagyis inkább érdekessége, mivel az épület sokkal inkább furcsa kinézete, mintsem szépsége miatt tűnik ki. A könyvtárat 1982-ben avatták fel, Pristina városában, a jellegzetes külső pedig egy horvát építész, Andrija Mutnjakovic munkája. A mester elmondása szerint a fő irányelv a bizánci és az iszlám stílus ötvözése volt. A könyvtár egyébként hatalmas gyűjteménnyel rendelkezik, könyvek, térképek, magazinok, újságok. (A Nemzeti Könyvtárról bővebben itt írtunk)

 

Pár hasznos tipp! 

#1. Pristinának van repülőtere, Bécsből lehet repülni (a budapesti járat megszűnt), a legkönyebben és leggyorsabban Szkopjén keresztül lehet megközelíteni (oda repül Budapestről a WizzAir), a macedón fővárosból pedig busszal vagy autóval. Természetesen végig autóval is lehet menni Szerbián keresztül. 

#2. Koszovó fizetőeszköze az euró. Fizetni sok helyen lehet kártyával is, de azért nem mindenhol, kisebb boltokban és kisebb éttermekben nem, ezért érdemes valamennyi eurót magunknál tartani. 

#3. Koszovó valamivel olcsóbb, mint Magyarország, igaz ez leginkább az étkezési lehetőségekre, az éttermi árak igen kedvezőek. Viszont az alkholért, pl. egy korsó sörért vagy másért többet kell fizetni valamivel mint Budapesten. 

#4. Pristina és egész Koszovó biztonságos, fegyveres konfliktusok nincsenek és a turisták teljesen biztonságban vannak. Nem kell félni attól sem, hogy az embert bántják vagy inzultálják. A koszovóiak nagyon vendégszeretőek és szeretik a turistákat, főként a magyarokat is. 

#5. A városra nagyjából elég 1 nap Gracsanicával egybekötve, viszont az éjszakai élet miatt érdemes lehett több éjszakát itt tölteni és csillagtúrázni. 

Teréz anya minden albánnak fontos személyiség, hiszen bár Szkopjében (Macedóniában) született, de albán felmenőkkel rendelkezik. Nem is csoda, hogy Pristinában is van szobra a sétálóutcában, illetve a város büszkélkedik egy hatalmas katedrálissal is, ami a nevét viseli. A toronyba ráadásul fel lehet menni lifttel, ahonnan szép kilátás nyílik a városra. Tökéletesen láthatjuk például a Nemzeti Könyvtárat és a mellette levő félkész ortodox templomot, mely soha nem fog elkészülni.

A sétálóutcára visszatérve számos modern épületet találunk a környékén, illetve a korábban említett éjszakai élet is gyakran itt zajlik. Számos kávézó, kocsma és bár van a környéken. Továbbá itt találjuk az albánok legfontosabb történelmi személyiségét, Szkender bég lovasszobrát, illetve a koszovóiak híres embereit, például az első miniszterelnöknek is van itt szobra.

Ne hagyjuk ki az Etnográfiai múzeumot sem, ahol megismerhetjük, hogy nézett ki korábban egy ház kívülről és belülről. Nekünk nagyon tetszett és tudjuk ajánlani! Továbbá a történelem iránt érdeklődőket várja a Koszovó Múzeum.

Az USA erősen segítette Koszovó függetlenségi törekvéseit, emiatt számos amerikai zászlót is láthatunk a városban, illetve Bill Clinton-nak is van szobra Pristinában.

Ha úgy éreztük megnéztünk mident Pristinában, akkor keljünk kicsit útra és látogassunk el a mindössze kb. 10 km-re levő Gračanicába. A sok albán nemzetiségű város között megbújó 10 ezres szerb “szigeten” úgy érezhetjük magunkat, mintha ha egy másik országba csöppentünk volna, albán és koszovói zászlók helyett szerb zászlók sokasága leng az épületeken, szerb feliratok mindenhol. Na meg persze itt található a szerb ortodox vallás egyik legfontosabb temploma, az UNESCO Világörökség részéhez tartozó, 14. század elején épült Gračanicai-kolostor, ami kihagyhatatlan látnivaló. Gyönyörű ikonosztáz belül, hangulatos kert kívül.

Nem mellesleg a kolostorhoz autó híján taxival vagy akár busszal is gyorsan el lehet jutni. Koszovó igen jó tömegközlekedési hálózattal rendelkezik, a nagy városokba gyakran 10 percenként indulnak buszok.

Pristinától északra újabb látnivalót találunk! Az első rigómezei csatának emléket adó emlékmű fontos zarándokhely a szerb számára. Az 1389-es csatában az oszámok és a szerbek csaptak össze, de a vereséggel az Oszmán Birodalom betört a Balkán szívébe.

Remélem sikerült meggyőznelek, hogy érdemes ellátogatni Pristinába! 🙂