A Sziklák Asszonya templom Montenegró egyik legkedveltebb turisztikai látványossága. 

Jó, természetesen nem a semmi közepén van, de azért mindenképp érdekes a sziget és a templom története.

A Gospa od Škrpjela – magyarul a Sziklák Asszonya templom – egy mesterséges szigeten fekszik a Kotori öböl egyik legszebb helyén, Perast városka előtt. Két legenda él a szigetecske létrejötte körül. Az biztos, hogy egy zátony volt itt mindig is (Moršič zátonyok). Az egyik verzió szerint egy tengerész 1452. július 22-én meglátta Szűz Máriát és tiszteletére egy templomot építettek ide a helyiek.

A másik és egyben jobban hihető változat szerint, amikor Kotorból elindult egy hajó a nyílt tengerre, egy szikladarabot vitt magával a kapitány. Amikor visszatért a Kotor öbölbe, átkelt a Verige-szoroson és meglátta Kotor várát, a sziklát rádobta a Moršič zátonyra. Így alakult ki ez a mesterséges kis szigetecske. Nevét – Sziklák Asszonya templom – is a sok-sok szikladarab után kapta.

A ma látható Gospa od Škrpjela templomot 1620-ban építették, majd 1720-ban átépítették, kiegészítették. Eredetileg egy ortodox szentély volt itt a Moršič zátonyon, majd az átépített templomot, keresztény szokások szerint szentelték fel. A fő apszison Szűz Máriát és a kis Jézust láthatjuk. A szomszédos Sveti Dordje vagyis Szent György szigeten egy bencés apátság működik. A XIX. századig ide temetkezett a perasti lakosság ezért a Holtak szigetének is nevezik.

A Fašinada nevű körmenetet a mai napig megtartják. Minden év július 22-én Perastból hajók indulnak a Gospa od Škrpjela templom irányába. Csak a férfiak vehetnek részt a körmeneten. Az első hajóban a pap és a polgármester utazik. A hajókkal sziklákat visznek a kis szigetre, hogy megerősítsék a talapzatot, majd egy ünnepi szentmisét tartanak.

A környező településekről nagyon sok hajós kirándulást szerveznek a Gospa od Škrpjela templomhoz, hiszen ez a környék egyik legfontosabb látnivalója, érdekes, misztikus helye. Ha erre járunk, mi is fizessünk be egy ilyen kirándulásra.