Magyarország az élvonalban végzett a legegészségtelenebb országok rangsorában.

A szívelégtelenség, a rák és a diabétesz. Ezek a világ vezető halálozási okai, amik évente 36 millió ember halálához vezetnek. Az esetek többségében ezeket a betegségeket az egészségtelen életmód idézi elő, mint az alkoholfogyasztás, a dohányzás vagy az elhízás – áll a Clinic Compare szaklap globális összehasonlításában, amit az Egészségügyi világszervezet, a CIA statisztikái és a World Lung Association nemzetközi tüdőgyógyászati szervezet adatai alapján készítettek.

Három egészségkárosító szokást: a dohányzást, az alkoholfogyasztást, illetve a kóros elhízást alapul véve hasonlították össze az országokat. Eszerint Európa az élvonalban van az egészségtelen országok listáján. A Top20-ból tíz pedig Kelet-Európából került ki. A legegészségesebb ország Afganisztán lett.

A 10 legegészségtelenebb ország:

1. Csehország (minden harmadik ember elhízott, sokat dohányoznak és isznak)
2. Oroszország
3. Szlovénia (egy szlovénre napi hét szál cigaretta jut)
4. Fehéroroszország
5. Szlovákia
6. Magyarország (egy magyarra napi öt szál cigi jut)
7. Horvátország (13.6 liter alkohol jut mindenkire évente)
8. Lengyelország
9. Luxemburg
10. USA és Litvánia

Sajnos a top20-ban is sok a balkáni ország, Bulgária épphogy lemaradt az első 10 helyről, ott minden negyedik ember elhízott. Görögország a 17. Románia a 18. helyen áll.  A Balkánon az albánok és a bosnyákok a legkevésbé egészségtelenek.