Bemutatjuk Bulgária top 10 látnivalóját.

Természetesen Bulgáriában további csodálatos helyek is találhatóak, így nem volt könnyű dolgunk a lista összeállításakor.

1. SZÓFIA

Szófia Bulgária fővárosaként egy igen pezsgő életnek ad otthont, ahol egyszerre van jelen a történelem és a modernitás. Szófia hangulata nagyon különbözik a többi balkáni fővárosétól. Természetesen nem lehet kihagyni az Alekszandr Nyevszkij-székesegyházat, melyet 53 méteres magasságával messziről is lehet látni. A 4. században épült Rotunda is megtekintendő és ne maradjon ki a helyi Váci utca, a Vitosha Boulevard meglátogatása sem, ahol boltok, éttermek és kávézók sorakoznak egymás mellett. Nem érdemes Szófiában a múzeumokat kihagyni, különösen az archeológiait.

2. PLOVDIV 

Plovdiv Bulgária második legnagyobb városa, de nem e miatt érdemes elutazni ide. A város olyan történelemmel rendelkezik, amit mindenki megirigyelhet, egyszerre vannak jelen a római kori és az ottomán emlékek. Plovdiv Európa legősibb városa, ahol a mai napig élnek. A város legnagyobb látnivalója az 1. században épült római kori színház, ami a renoválás után most is előadásoknak ad otthont. A belvárosban található egy kisebb méretű színház is, ami pont a sétálóutca alatt található. Plovdiv több száz évig török megszállás alatt állt, így több mecset és fürdő is található a városban, nem beszélve az ottomán stílusú házakról. Bulgária bortermelő régiója is itt található, így ne hagyjuk ki azt sem. 2019-ben Plovdiv lesz Európa kulturális fővárosa.

3. RILAI KOLOSTOR

A Rila-hegység kanyargós, festői hegyi útjain juthatunk el Bulgária és bolgár ortodox egyház legnépszerűbb és legszentebbnek tartott kegyhelyéhez a Rilai kolostorhoz. A 10. században alapított kolostorban ma többségében 19. századi épületeket látunk, de az évszázados tisztelet sugárzik a falakból. Ha érdekel a Rilai kolostor története, kattints a linkre.

4. VÁRNA

Várnában számos látnivaló található, melyek közül a Várnai katedrális a leghíresebb. A katedrálist 1886-ban nyitották meg. Várna nem csak tengerpartja miatt híres, hanem színházi élete miatt is, nem meglepő, hogy a Sztojan Bachvarov színház (baloldali képen) Bulgária egyik leghíresebb színháza. A jobboldali képen az Euxinográd kastély található, melyet a 19. században építettek, ma kormányzati épület. Az 1444-es várnai csatában elhunyt I. Ulászló magyar királynak egy jelképes sírt állítottak Várnában. Ha érdekelnek a város további látnivalói, kattints a linkre.

5. VELIKO TARNOVO

A videón látható a közép-bulgáriai város Veliko Tarnovo látnivalói, melyek közül talán a Tsarevets erőd a legszebb (éjszaka ki van világítva). A városban több remek tradicionális étterem is található.

6. PIRIN NEMZETI PARK

A Pirin Nemzeti Park a macedón-bolgár-görög hármashatár mellett található. A Nemzeti Park 1983 óta az UNESCO Világörökség része, de az építkezések miatt veszélyben van tagságuk. Mintegy 40 000 hektár kiterjedésű területet foglal el, benne a Pirin-hegység legmagasabb csúcsát, a 2914 m-re nyúló Vihren-hegyet. A nemzeti parkban 176 tölcsér medrű tó van, hóolvadáskor pedig további ideiglenes hegyi tavak képződnek. A nemzeti park területének közel 80%-át erdő borítja. Ezekben az erdőkben sok feketefenyő él. Az Európai Természeti Örökség Alapítvány (EURONATUR) programot indított a nemzeti parkban élő farkasok védelmére, amelynek keretében egy nagyragadozó-központot is létrehoznak. A Pirin Nemzeti Park tökéletes kirándulóhely Bulgáriában.

7. BELOGRADCSIKI ERŐD

Az erőd Bulgária észak-nyugati részén található, közel a szerb határhoz. A vár falai az alapoknál a két méteres szélességet is meghaladják, magasságuk eléri a 12 métert. Három megerősített udvarát kapuk kötik össze. Az erőd területe 10 210 m². A felújított erődöt kulturális műemlékké nyilvánították, a helyi történeti múzeum kezelésében áll. Az első, ezen a helyen álló erőd még akkor épült, amikor a terület a Római Birodalom fennhatósága alá tartozott.

8. NESZEBÁR 

Neszebár, Európa egyik legősibb városa és a bolgár tengerpart egyik leglátogatottabb kirándulóhelye. Neszebár óvárosát még a görögök alapítottak az i.e. 5. században, de már a trákok idején lakott volt. Egy keskeny földsáv köti össze a szárazfölddel, amelyet az UNESCO 1983-ban a világörökség részévé nyilvánított. A kicsiny félszigeten mintegy 41 templomot fedezhetünk fel. Művészeti élményt jelentenek a régi Neszebár bizánci stílusban épült lenyűgöző szépségű középkori templomai. Neszebár óvárosának régi kikötője mellett az öblök sok kis strandot is rejtenek. Ha érdekelnek Neszebár további szép helyei, kattints a linkre.

9. BURGASZ 

Ha Bulgária, akkor nem mehetünk el csodás tengerpartja mellett, ahol minden nyáron több ezer magyar nyaral. A tengerpart homokos, így kellemes környezetben lehet élvezni a napsütést. Kihagyhatatlan hely. Burgaszon kívül a Napos part is kiváló nyaralóhely.

10. BANSKO SÍKÖZPONT

Bulgária nem csak a nyaralóknak tökéletes célpont, hanem a tél szeretőinek is, ugyanis a Bansko síközpont tökéletes hely a télisportok szerelmeseinek.