Folytatjuk gasztro sorozatunkat! Ezúttal Bulgária top 10 legjobb ételét mutatjuk be. Mit érdemes enni Bulgáriában, mik a kihagyhatatlan helyi fogások, amit muszáj megkóstolnia az embernek, ha itt jár?

Korábbi részek:

Albánia legjobb ételei

Macedónia legjobb ételei

 

Bulgária gasztronómiája különleges, sok hasonlóságot, viszont sok különbséget is találunk a különböző balkáni országok konyháival összehasonlítva. Például a volt jugoszláv országokhoz képest is rejt számos érdekességet és finomságot a bolgár konyha!

1. TARATOR-LEVES

Kezdjük rögtön egy különlegességgel! A tarator, egy hagyományos bolgár hideg, yoghurtos uborkaleves, van benne kapor és foghagyma is. Azt szokták mondani, mintha egy tzatziki-levest enne az ember. Nyáron kifejezetten hűsítő tud lenni, már pedig Bulgáriában gyakran van meleg. Íme egy recept a tarator leveshez, hogy otthon is el tudjad készíteni.

2. LJUTENICA

Hát ez az ajvár, nem? Hát nem, bár hasonló! Kicsit paradicsomosabb, kicsit csípősebb – ez a ljutenica. Szerbiában, Macedóniában és Bulgáriában népszerű főleg, a magyarok kevésbé ismerik, pedig ha tudnák mennyire jó. Az ajvárral ellentétben tartalmaz paradicsomot és csípős paprikát is. Nagyon enyhén csípős, így nem kell félni tőle. Akár otthon is eltudod készíteni, íme a recept hozzá!

3. BANICA

Ez burek? Majdnem, ez banica! A banica egy hagyományos bolgár étel, felvert tojás és morzsolt, sós fehérsajt elegye hajszálvékony tésztalapok közé rétegezve és sütőben kisütve. Általában sajttal szokták megtölteni (szirenje, feta sajt stb.), de van sütőtökös verziója is! Reggelire is tökéletes lehetőség!

4. SOPSZKA-SALÁTA 

A jól ismert sopszka saláta! Ezt sok balkáni országban megtaláljuk, például Szerbiában és Macedóniában is, ott is érdemes enni. Azonban a sopszka saláta őshazája Bulgária, így hát ha itt jár az ember semmiképp se hagyja ki! Uborka, paradicsom, feta sajt rajta – tökéletes, frissítő saláta!

5. KEBAPCSE

A balkáni ételek egy része hasonlít vagy ugyanaz minden országban, de azért a hasonlóságok ellenére is vannak különbségek, például Bulgáriában a kebapcse egy olyan specialitás, amit a csevappal keverik össze, ami részben helyes megállapítás, de azért nem teljesen, a bolgár kebapcse nagyobb és hosszabb szokott lenni, mint a csevap, de íze, elkészítése hasonló. Tény viszont, hogy nagyon finom, így nem érdemes kihagyni ezt sem Bulgáriában!

6. SKEMBE LEVES

Hosszúra sikerült a szófiai mulatozás és sok volt a Kamenica sörből (bolgár sör)? Bulgáriában a másnaposságra a legjobb ételnek a skembe csorbát (levest) szokták javasolni, ami egy pacalleves. Recept az elkészítéséhez.

7. BOLGÁR GYUVECS

A gyuvecs egy igazi balkáni különlegesség és nagyjából mindent is tartalmaz: húst (marha vagy disznó leginkább), gombát, padlizsánt, cukkinit, krumplit, hagymát, babot, paradicsomot, paprikát és még ízlés szerint kb bármit bele lehet rakni, amit otthon talál az ember. Mindezt cserépedényben elkészítve, hogy az ízek jól harmonizáljanak egymással! A bolgár gyuvecs tökéletes választás, annak aki valami egyedi, helyi specialitásra vágyik. Készítsd el otthon!

8. MEKICI

Egy étel, amiről valószínűleg nem hallottál, ránézésre ismerős lehet, pedig teljesen más, mint amire elsőre gondolhat az ember. A mekici elsősorban édesség, amit akár reggelire is lehet enni. Bulgáriában nagyon népszerű, de Macedóniában és Szerbiában is fogyasztják. Ránézésre olyan, mint ha egy lángos lenne és hasonlít is rá, azzal a nagy különbséggel, hogy sajt és tejföl helyett lekvárral, porcukorral vagy helyi sajttal eszik. Továbbá a formája is más. A mekitsa egy hagyományos bolgár étel, amely gyúrt tésztából készül rántva. Lisztből, tojásból, joghurtból, kelesztőszerből, vízből, sóval és olajból készülnek.

9. BOLGÁR JOGHURT

Bizony! A top 10-es listán megérdemelten van ott a bolgár joghurt. Miért is? Mert a joghurt gyakorlatilag Bulgáriából származik! Egy bolgár orvos-természettudós, Stamen Grigorov hatására lett ilyen népszerű az egész világon a joghurt, aki elsőként írta le a joghurtot készítő két baktérium törzset. A joghurt ráadásul az egészségre is jótékony hatással bír! Részletek a feltalálásról. A Balkánon pedig később több joghurt-király nemzet lett, ott van Törökország és az ayran és ott van Görögország és a görög joghurt. Szóval, amikor otthon eszünk joghurtot, jusson eszünkbe kinek köszönhetjük, ha pedig Bulgáriában járunk ne hagyjuk ki!

10. SZIRENJE

A balkáni sajtok királya, amely Bulgáriában is nagy hagyománnyal rendelkezik, sokan bolgár sajtnak is nevezik, a szirenje, mely juh és tehén tejből is készülhet. Szinte bármilyen étel mellé jó párosítás, de önmagában is megállja a helyét!

 

Természetesen a bolgár gasztronómia számos további finomsággal rendelkezik, de próbáltam összeszedni a legjobbakat, legérdekesebbeket. Te hányat kóstoltál már a 10-ből? Írd meg kommentben! A sorozatot folytatjuk!