Mit érdemes enni Macedóniában? Mik a legfinomabb és kihagyhatatlan ételek, amiket muszáj megkóstolnia az embernek, ha az országban jár.

Az előző részben Albánia legjobb ételeit mutattuk be.

Macedóniában számos finom ételt találunk! Vannak különleges macedón specialitások, török eredetű ételek és igazi balkáni “slágerek” is.

1. MACEDÓN AJVÁR

Az ajvárt sok balkáni országban készítik, de a macedón ajvár véleményünk szerint az egyik legjobb, a magas napsütéses órák száma miatt az itteni paprika (amiről már írtunk is korábban) zamatosabb talán, mint máshol. Húsok mellé vagy kenyérrel tökéletes! Az ajvár elkészítése viszonylag egyszerű! (recept)

2. BUREK

A burek is egy igazi sláger étel, amit minden balkáni országban érdemes enni! Macedóniában személyesen a spenótos-feta sajtos volt a kedvencünk, de egy jó túrós vagy húsos burekkel sem lehet mellé lőni. Szerencsére az ország telis tele van pékségekkel, így sok helyen lehet kapni. Yoghurt-ot is vegyünk mellé, itt Macedóniában a bitolai (bitolszki) yoghurt a menő! Van egy hasonló macedón péktermék a zelnik, ami nagyon hasonlít a burekre, azt is érdemes kipróbálni.

3. TAVCSE GRAVCSE

Egy igazi macedón specialitás! A tavcse gravcse egy cserépedényben készült babos étel. A tavce (fonetikusan távcse) jelenti a hosszúkás cserépedényt, míg a gravce (grávcse) a babot – innen hát a dallamos név. Recept az elkészítéséhez. Ez az étel azok számára is kiváló választás, akik nem esznek húst, de azok számára is jó lehet, akik viszont szeretik, mivel a tavcse gravcse tetejére lehet kérni akár csevapot is! Akár Bud Spencer kedvence is lehetett volna.

4. SZELSZKO MESZO

A szelszko meszo egy kevésbé ismert, de annál finomabb macedón specialitás, amely olyan mint egy gombapörkölt, de van benne hús is, általában disznóhús. Szaftos étel, gyakran cserépedényben készítik. Nem minden étteremben van rajta a menün, de ha igen, nem érdemes kihagyni!

5. PASZTRAMAJLIJA

A macedón pizza, melynek olyan nehéz neve van, hogy kevesen szokták megjegyezni, így csak páran ismerik. Elkészítése nagyon egyszerű és elég laktató is. A pastrmajlija egy macedón hajó alakú étel, amit a pizzához szoktak hasonlítani, bár az elkészítése hosszabb, mint az olasz verziónak. Tradicionálisan húst szoktak rárakni, de előfordul más verziókban is, gyakran pékségekben is lehet kapni kint Macedóniában.

Recept és elkészítés

6. SOPSZKA SALÁTA

Ha Macedóniában jársz, mindenképpen próbáld ki a sopszka salátát, ez a frissítő saláta főleg nyáron a legjobb, hiszen a zöldségek igen lédúsak. Uborka, paradicsom, feta sajt, néha hagyma, paprika is szerepel benne. Pofonegyszerű elkészíteni, de a jó alapanyagok elengedhetetlenek.  Így készítsd el otthon a sopszka salátát.
A saláta bolgár eredetű, de a Balkánon több országban is fogyasztják, például Macedónia mellett Szerbiában és Montenegróban is.

7. CSEVAP AVAGY KEBAPI

A csevapról szinte mindenki hallott már, ha a Balkánon jár az ember, szinte mindenhol megtalálható, igazi helyi különlegesség. Macedóniában is érdemes enni csevapot, amit kebapi néven fogunk megtalálni az éttermekben. Sok helyen azt is eldönthetjük, hogy hány darabot szeretnénk enni, illetve hogy a hús mellé mit kérünk még (kérsz-e sültkrumplit, vagy ajvárt?). Ráadásul a csevap igazán olcsónak is számít a legtöbb helyen, szóval olcsón akar az ember jót enni, ez a tuti választás! Macedóniában a szkopjei Öreg bazárban nagyon ajánlott kipróbálni, mindenhol frissen, előtted készítik el.

Mi a története a csevapnak?

8. MACEDÓN PAPRIKA

Macedóniában minden a paprikáról szól, ebből készül az ajvár és minden formájában fogyasztják. A macedón paprika Magyarországon is ismert, éttermekben, de boltban is lehet kapni fetával vagy krémsajttal töltött verziójában. Macedóniában emellett darálthússal is szokták tölteni (polneti piperki néven találjuk meg az étlapon). Kihagyhatatlan étel, ha itt jár az ember!

9. OHRIDI-HALAK

Bár Macedónia nem rendelkezik tengerparttal, de nem kell lemondani a halakról sem. Számos tó található az országban, ezek közül a leghíresebb az Ohridi-tó. Az itteni halak pedig nagyon finomak! A helyi pisztráng kihagyhatatlan, illetve az úgy nevezett kis halak, melyeket egyben kisütnek, szálkáik pedig olyan vékonyak, hogy egyben meg lehet enni (tényleg biztonságos). A neve plasica. Ezek a kis halak a parthoz közel úszkálnak, így a fürdőzés közben is találkozhatunk velük. Érdekesség, hogy ezekből a kis halakból készül a híres ohridi-gyöngy. Furcsán hangzik, de tényleg így van. Ohridi halat leginkább a tó körül lehet kapni, de mivel a város és a tó is gyönyörű, így nem csak a gasztronómia miatt érdemes ide ellátogatni.

10. TULUMBA

Macedóniának nem igazán vannak tradicionális süteményei, ahogy minden balkáni országra, úgy a macedón gasztronómiára is nagy hatással volt a hosszú oszmán uralom, ez a desszerteknél erősen megmutatkozik. Most azonban egy olyan finomságot hoztunk, mely kevésbé ismert a Balkánon, de Macedóniában sok helyen lehet kapni. A tulumba egy mézes olajban kisütött desszert, amelyet leginkább kávézókban és élelmiszerboltokban lehet kapni.

 

Természetesen még számos más étel is van Macedóniában, amit érdemes kipróbálni, de a 10-es listára ezeket gondoltuk feltenni. Te hányat kóstoltál már a 10-ből?