A csevap (Ćevapi) a Balkán-félsziget egyik legnépszerűbb étele, mely a magyar embereknek is az egyik kedvence. Bár sokféle képpen készítik és sokféle néven említik, mindig finom lesz. 

A csevap avagy teljes nevén csevapcsicsi (ćevapčići) egy grillezett húsétel, mely a Balkán egyik leghíresebbje. Kevesen tudják azonban, hogy honnan indult a csevap. Mint oly sok ételnek a régióban, ez is ottomán múltra tekint vissza. Maga a csevap szó is a török kebab szóból ered, ami nem összekeverendő az itthon kapható gyros-sal.

Az első csevapot a hajduk készítették (hajdučki ćevap) majd ezután már az újkorban lett ismert a csevap, melynek készítése és fűszerezése a szerbiai Leszkovacról származik. 1860-ban először Belgrádban kezdtek árulni csevapot a Balkánon a Rajić kafana-ban. Kevesen tudják, hogy eredetileg reggeliként szolgálták fel. A csevap hamar a helyiek kedvenc étele lett és gyorsan elterjedt egész Jugoszláviában, majd az évek során új receptúrák és készítési módok lettek, melyek során jelenleg 6-ot tartanak számon, ebből négy Bosznia-Hercegovinából (Szarajevó, Tuzla, Travnik, Banja Luka), míg kettő Szerbiából (Novi Pazar, Leszkovac) származik. A különböző verziókban eltérhet az alapanyag, a fűszerezés és a tálalás is. Egy biztos a csevapot hagyományosan lepénnyel fogyasztják (leginkább lepényben) sok hagymával, gyakran paprikával, kajmakkal vagy ajvárral. A csevapra hasonlít a Romániában ismert mics is, de Ausztriában, Csehországban és Szlovákiában is előszeretettel fogyasztják, na meg persze Magyarországon.

Leszkovacban egyébként minden évben megrendezik a Leszkovaci Grill Fesztivált, melyről még soha nem távozott senki éhesen 🙂