A bolgár konyha egyik hagyományos étele a Sopszka saláta, amit a Balkán többi országában is fogyasztanak.
- Hozzávalók:
- 40 dkg kígyóuborka
- 2 húsos zöldpaprika
- 4-5 paradicsom
- 1 nagy fej vöröshagyma
- só
- 2 evőkanál borecet
- 5-6 evőkanál olaj
- 10 dkg juhsajt
Elkészítés: Az uborkát hosszában négybe vágjuk, majd egy centis darabokra szeljük. A zöldpaprikát hosszában félbevágjuk, kicsumázzuk, kierezzük, és fél centis csíkokra aprítjuk. A paradicsomot nyolc részre vágjuk. A megtisztított, félbevágott hagymát nagyon vékony csíkokra szeleteljük.
Az így előkészített zöldséget összekeverjük, megsózzuk, és az ecetes olajban megforgatjuk. 1-2 óráig pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek, majd tálalás előtt a juhsajtot a tetejére morzsoljuk.