Tavaly nyáron voltam a Balkán egyik leghíresebb vallási központjánban, a bulgáriai  Rilai kolostorban. Rila 130 km-re található Szófiától és bár a hegyekben van, aránylag könnyedén megközelíthető.

A Rilai kolostor területe elég nagy, mivel a templom köré lakóépület lett építve a szerzeteseknek, ami ma múzeumként üzemel. A templomot 927-ben építették, de a renoválások miatt kitűnő állapotban van. Érdemes körbevezetést kérni, mivel nagyon érdekes a kolostor története. Az ikonok, freskók lenyügőző látványt nyújtanak.

Az ortodox templom megtekintése után felmehettünk egy kilátótoronyba, ahonnan beláthattuk az egész környéket (bár nem volt könnyű lejönni). A kolostor területén kívül is találhatók látnivalók, a főépülettől három kilométerre keletre, az úttól távol, az erdő közepén fekszik a kicsiny Szent Lukács remetelak, illetve ettől még távolabb a Rilai Szent János sírja helyén emelt kápolna.

A kolostor köré szuveníresek települtek, így ott van lehetőség emlékek vásárlására.

A Rilai kolostorra sajnos csak pár óra jutott, mivel továbbmentem Makedóniába, Berovo-ba. Az arról készült beszámolót ITT olvashatod el !