Bulgáriában a Rilai-kolostort mindenki ismeri, de az ország déli részén található egy szintén jelentős, közel 1000 éves múltra visszatekintő központ, melynek egyébként grúz kapcsolata is van. 

A Bacskovo-kolostort 1083-ban alapították, alapítóját Gregory Pakourianos-nak hívták, aki grúz származású volt. A kolostor Bulgária déli részén található, Plovdiv városától nem olyan messze, így könnyedén összeköthető Európa egyik legrégebbi városának megtekintésével. (Plovdiv látnivalóiról itt írtunk).

A kolostor komoly oktatási funkciót is ellátott és számos grúz szerzetesnek adott otthont, további erősítve a kolostor grúz kötődését. A kolostort Petriconi-kolostornak is szokták nevezni. Egyes nézetek szerint azért volt szükség a Petriconi-kolostor megépítésére, mert a bizánci, például az Athosz-hegyi kolostorokban a görögök nem látták szívesen grúz hittestvéreiket.

A fél évezredig tartó oszmán uralom alatt komoly károkat szenvedett a kolostor komplexum. A támadások és tűzvészek az eredeti épületek nagy részét megsemmisítették; a 15. századi tűzesetek után csak a 12. századinak tartott Arkangyalok temploma maradt fenn, amely még tükröz valamit a grúz templomépítészet jellegzetességeiből. Az egyetlen épület, amely változatlan formában megmaradt, az a kétszintes kripta, amely kicsivel feljebb, a hegyoldalban található — itt nyugszik Grigol, az alapító. A grúz Joane Iveropulosz freskói díszítik a falakat, akit egyes források szerint maga Grigol bízott meg a munkával, amihez ötven grúzt hívott el hazájából, hogy építsék föl és fessék ki a templomot. Az apátság vaskapuja állítólag szintén még az alapító idejéből való.

A kolostor festői szépsége hűen bemutatja a bizánci, bolgár és grúz ikonfestészet remekműveit, elég csak megnézni a templom oldalán található “Panoráma” falfestményt. A Bacskovo-kolostort 1984-ben felvették az UNESCO Világörökség várólistájára.

A kolostor a második legnagyobb Bulgáriában a Rilai után.

Forrás: www.eletmodtortenet.blog.hu