Ha Athénban járunk kihagyhatatlan látnivaló a Lükabéttosz-hegy, ahonnan gyönyörű a kilátás és be lehet látni szinte az egész várost. 

Athénban nincs hiány a látnivalókból, főleg nem az ókori emlékekből: Akropolisz, Agóra, Zeusz temploma, Hadrianus diadalíve, Panathinaiko stadion.
A Nemzeti kert, a Parlament, a Monastiraki tér szintén kihagyhatatlan helyek, de érdemes ellátogatni véleményünk szerint a belvárostól nem messze található Lükabéttosz hegyre, amit akár gyalogosan is meg tudunk közelíteni, mivel közvetlenül a belváros mellett található, ráadásul az odavezető út is hangulatos, narancsfák és hangulatos, elegáns utcácskák sorakoznak egymás mellett. A hegyet ráadásul könnyű megismerni, mivel eléggé kiemelkedik a városból, bár magassága még a 300 métert sem éri el, de a fehér házak között kitűnik.

Ha elértünk a hegy lábához két lehetőségünk is van, fel sétálhatunk a tetejére, ami nem egyszerű feladat, főleg ha meleg van. A másik lehetőség a sikló, amivel pár perc alatt feljutunk (kilátásra nem érdemes számítani, mivel egy alagútban közlekedik), az is előfordulhat, hogy várni kell, igaz maximum 10-15 percet. A jegy ára 2023-as tavaszi látogatásunk során 10 euró volt oda-vissza, de akár az is kivitelezhető, hogy felfelé megyünk csak (ekkor olcsóbb kicsivel) és lefelé sétálunk, ami kevésbé megterhelő.

Ha feljutottunk a hegyre, akkor megnézhetünk egy hangulatos kis templomot, van egy étterem/kávézó is fent, így a nagy melegben lehűthetjük magunkat egy jó Alfa sörrel vagy egy ouzo-val. Na és persze a kilátás! A kilátás gyönyörű, és nagyon szépen be lehet látni Athént és annak látnivalóit, látható az Akropolisz is. Ahogy a fehér házak ezrei sorakoznak egymás mellett, ameddig csak a szem ellát, nagyon különleges élmény. A programot akár érdemes összekötni a naplementével is, amikor a város ki van világítva!

2023 márciusi látogatásunk során készült képek. Aznap pont nemzeti ünnep volt, így katonai repülő show is párosult a gyönyörű kilátás mellé.