Athén telis tele van történelmi látnivalókkal, melyek közül mindenki az Akropoliszra gondol először. A sport kedvelőinek viszont egy igazi kuriózum lehet a kedvenc helye a görög fővárosban, ez a Panathinaiko stadion, melyet az első 1896-os újkori olimpiára újítottak fel. 

A teljes egészében márványból épült stadion az egyik legöregebb a világon, melyet ma is az építési célnak megfelelően használnak. Az első stadiont Kr. e. 566 körül építették, s az Athéné istennő tiszteletére rendezett Panathénaia játékok atlétikai számai zajlottak itt. Több, mint 200 évvel később Lükurgosz arkhón építette újjá a stadiont, ekkor már tiszta márványból. Kr. u. 140-ben Herodes Atticus, egy gazdag athéni arisztokrata ismét újjáépítette, és kibővítette, ekkor 50 ezren fértek el benne.

A 19. század második felében újra fellángolt az ókori olimpiai játékok eszméi, melynek legnagyobb úttörője egy görög üzletember, hazafi, Evangelos Zappas volt. Ő nem csak magát az olimpiai játékokat (1859, 1870 és 1875), hanem az eseménynek otthont adó stadion feltárását és újjáépítését is szponzorálta. A század végére a ma ismert modern olimpiai játékok elképzelése is szárba szökkent, így az 1896-os első olimpiára a Panathinaiko stadiont ismét átépítették, ekkor a stadion kapacitása mintegy 80 ezer fő volt, mely mára 45 ezerre csökkent. A 2004-es nyári olimpiai játékok során az íjász versenyeket, valamint a maraton befutóját rendezték itt.

Külön említésre méltó a stadion formája, mely sokkal inkább az ókorira hasonlít, mintsem a megszokott manapság is látható stadionokra. Ez azért alakult így, mert a versenyszámok szabályai nem voltak annyira lefektetve, mint ma.

Forrás: utazom.com

Érdekel Athén top 10 látnivalója? Kattints a linkre és olvasd el, miket nem szabad kihagynod, ha a görög fővárosban jársz?