Lehet manapság naplementét nézni, egyre elcsépeltebb, tipikus turista tevékenység lett, de én nagyon szeretem ettől függetlenül. Azt mondják Zadar-ban van a legszebb naplemente, elmentem megnéztem, hogy így van-e. 

Zadar avagy Zára a magyar történelem szempontjából is fontos település volt, amit repülővel alig 1 óra alatt, de vonattal vagy kocsival is normális idő alatt tudunk elérni. Kicsi, de annál szebb óvárosa, szuper strandjai és számos hajókázási lehetőség miatt sok magyar (és persze más nemzetiségű is) turista látogat el ide. A városban a top látnivalók közé tartozik a naplemente megtekintése a Tengeri Orgonánál, amely egy furcsa zenélő lépcső. Ahogy hullámzik a víz, úgy hangot ad ki.

Akkor indulás Zadarba, nézzük meg mi igaz abból, hogy azt mondják, itt van a világ talán legszebb naplementéje, legalább is Alfred Hitchcock szerint biztosan. Egy óra repülés után már meg is érkeztem a horvát városba, azonban az esti érkezés miatt a naplementéről lemaradtam. No nem baj, egy Karlovačko-ra (sör) azért jut idő, nem beszélve a városban levő éjszakai életről, amely legalább hajnali 2-ig tartott. Nem lennék az óvárosi lakosok helyében …

Másnapra viszont elhatároztam, ma megnézzük ezt a naplementét, így hát a burek, csevap, sör, strandolás fúziója után ellátogattam a Tengeri Orgonához megnézni a naplementét. Ekkor szembesültem vele, hogy ez az ötlet nem csak nekem jutott eszembe, hanem jó pár száz másik turistának is. Mivel későn érkeztem, így a jó helyeket már mind lefoglalták a söröző olaszok. Nem búslakodunk, van naplemente, van Karlovačko, jó lesz.

Jó volt-e? 

Nem …

Szuper volt!

A Tengeri Orgona valami olyan különleges hangulatot ad a helynek, amit máshol nem talál az ember, így ha talán nem is a világ legszebb naplementéje van Zadar-ban, de a leghangulatosabb biztosan! Ráadásul a nap pont a szigetek mögött megy le, amik szerencsére alacsonyok, így gyakorlatilag teljesen láthatjuk a nap mozgását, míg el nem tűnik. A partról pedig gyönyörűen be lehet látni a környéket, így fantasztikus látványt nyújtanak a lenyugvó nap sugarai. Szuper élmény volt a naplemente megtekintése, és szerintem kihagyhatatlan program, akkor is ha rajtunk kívül is lesznek emberek (tömeg azért szerencsére nem volt) és tűnjön bármilyen tipikus turista tevékenységnek.

Ez a világ legszebb naplementéje?

Számomra az eddig látottak közül igen, abszolút! Bár a Balkánon több helyen is gyönyörű a naplemente (pl. Albánia, vagy az Ohridi-tó szerintem)