Déli szomszédunk megelégelte a turisták tízezreinek potyázását, és elkezdte határon túl is bevasalni a büntetéseket. Az sincs biztonságban, aki öt évnél régebben követte el a vétséget, az elévülést ott ugyanis más szabályok szerint számítják

Horvátország elkezdte behajtani a több éves közlekedési kihágások után fizetendő büntetéseket. A helyi parkolási társaságok megbízásából eljáró ügyvédi iroda sorra kézbesíti a felszólításokat, akár sokéves be nem fizetett bírságokért. Az eredetileg esedékes parkolási díj többszörösét követelik, miután leszámlázzák az autós beazonosításának, magyar nyelvű fordítás és postázás költségeit is, így jellemzően 250 euró körüli felszólítások érkeznek.

Az eljáró ügyvédi iroda felszólítás szerint a parkolási társaság csak 8 napon belül történő befizetés esetén mond le a késedelmi kamatokról és bírósági úton hajtja be a neki járó összeget. Peres eljárás esetén így a költségek tovább növekedhetnek, hiszen a perköltséget is megtéríttetik

Horvátországban más szabályok érvényesen a behajtásra, így az ötéves elévülési időszak a vétkes beazonosításától számítódik. Az sem kizáró ok, hogy időközben nem érkezett felszólítás.

A horvát jog alapján ráadásul nem lehet reménykedni a magyar parkolási bírságolási gyakorlatban olykor beváló „lapításos elévülésben” sem: míg itthon érvényét veszti a követelés, ha fizető autós ellen egy éven belül nem indul végrehajtás, Horvátországban nincs ilyen. Sőt, ott a „hatvannapos szabály” sem érvényes: itthon a bírság akkor sem hajtható be, ha a parkolási szabálysértésről az elkövetésétől számított hatvan napon belül nem érkezett fizetési felszólítás, de déli szomszédunknál a „Mikulás-csomag” után már nincsen több értesítés. Az ügyvédi magyarázat szerint az ügyfél először akkor lett figyelmeztetve a parkolási díj megfizetésére, amikor járművét az egyértelműen megjelölt parkolóhelyen hagyta. Másodszor pedig, amikor annak szélvédőjén megtalálta a fizetési felszólítást a hozzá tartozó csekkel. „A parkolási társaságnak ezt követően további felszólítási kötelezettsége nincs, eljárhat a követelése érvényesítéséért” – áll a magyar partnerként  megjelölt ügyvédi iroda honlapján szereplő tájékoztatóban.