Utazási ügynökségek adatai szerint Horvátország turisztikailag túlterhelt – itt a legmagasabb az egy lakosra jutó turisták száma az egész világon. Horvátországba ugyanis évente mintegy  60 millión látogatnak, míg lakosainak száma 4,1 millió. Vagyis egy lakosra 15 turista jut. A lista második helyén Izland áll, míg Magyarország a harmadik, ahol kb. 5 turista jut minden egyes lakosra.

Horvátország helyzetét nehezíti, hogy a turizmus leginkább a tengerpartra és a Plitvicei-tavakhoz koncentrálódik. Utóbbi esetben áremeléssel enyhítenének a Plitvicei-tavak túlzsúfoltságán, hogy a környék ne kerüljön le az UNESCO világörökségi listájáról, így nyáron 10 ezer forint egy belépő. Mint ahogy évről évre drágulnak az autópályadíjak, a magyar turisták számára is további rossz hír, hogy a kuna az elmúlt évek legerősebb értékét mutatja, vagyis egyre többe jön ki egy tengerparti nyaralás.

Mindezek együttes hatására egyre többen fedezik fel a környező országokat, térségeket és csodálkoznak el a vajdasági gasztrokalandon vagy éppen egy aktív boszniai programlehetőségen.