Apró, lakatlan sziget az Adrián Dubrovnik közelében, rajta mandulafenyők, narancsligetek, álomszép strandok és a környék legrégibb kolostora – mégsem akad rá vevő.

A horvát Daksa már lassan öt éve keresi gazdáját, de egyelőre nem akadt vevője, pedig a környékbeli árakhoz viszonyítva kifejezetten olcsón, mindössze kétmillió euróért kínálják. A szigeten alig néhány épület emelkedik. Az egyik a környék legrégebbi, 1281-ből származó kolostora, a Szent Szabina, a másik a romos állapotban lévő egykori harangtorony, illetve van egy 19. századi világítótorony is.

Hogy magánbefektetők miért nem csapnak le a jutányos áron elérhető, gyönyörű fekvésű földdarabra, valószínűleg a sziget közelmúltjával magyarázható, Daksát ugyanis kísértetszigetnek tartják. A történet a második világháború idejére nyúlik vissza, amikor Dubrovnikot 1944-ben szabadították fel a német megszállás alól a jugoszláv partizánok. Ekkor megtorlásképpen 48 náciszimpatizánst a szigetre hurcoltak és kivégezték őket. 1990-ig szigorúan tilos volt a szigetre lépi, de utána sem sokan jártak arra, a helyiek ugyanis még úgy vélik, hogy a szigeten éjszakánként kísértetek tanyáznak.