Tribunj Horvátország középső részén található, 680 km-re Budapesttől. A nem túl nagy távolság miatt rengeteg magyar jár ide nyaralni. 

Tribunj óvárosa egy apró szigetre épült. A szigetet egy kis híd köti össze a szárazfölddel. Miután a szigetecske betelepült, a házak és templomok szép lassan kikúsztak a szigetecskét körülvevő partszakaszra és domboldalakra. Mindössze 2000 lakosa van. A falu vagy kisváros legnagyobb ünnepe a Halászok éjszakája. Ezt minden év július végén tartják. Ekkor az összes halászhajó kifut a tengerre, majd halakat osztogatnak a halászok és nagy ünnepléssel illetve tűzijátékkal zárják a napot.

Tribunj kis szigetre épült óvárosa már önmagában egy szép látványt nyújt. A látnivalók többsége is itt található. Sétáljunk be a szigetre és nézzük meg a több száz éves tradicionális dalmát házakat. Érdemes beülni a helyi éttermekbe is, mert majdnem mindent kiírnak magyarul, annyi a magyar vendég. Egy itteni nyaralás során másszunk fel a Szent Milkós félszigeten található dombra, mert innen a legszebb a kilátás az óvárosra.

A városka főterén egy kis szamaras szobrot láthatunk. Egykoron szamárháton szállították a terheket a helyi parasztok, így a szamarak megbecsült „családtagok” voltak. Néha még most is haszonállatként használják őket, de lényegesen háttérbe kerültek. Hogy a helyiek életben tartsák a szamarak kiemelt szerepét, minden év augusztus elején nagyszabású szamárversenyt rendeznek a férfiaknak. Az nyer, aki leggyorsabban megkerüli a félszigetet. A szamárversenyt rendszerint óriási ivászat és buli követi.

Tribunj strandjai az óvárostól nyugatra, a Szent Milkós félszigeten túl találhatók. Bárhol is legyen a szállásunk, pár perces sétával gyorsan leérünk ide. A városi strand nyers, terméskő járólapokkal van leburkolva. Innen a tengerbe lépcsőkön, illetve magán a kavicságyon keresztül tudunk bemenni.