Kilenc új helyszínt, köztük Philippi ókori görög romvárost és stecak néven ismert középkori balkáni sírköveket vette fel a világörökségi listára pénteki ülésnapján az UNESCO Isztambulban tanácskozó világörökségi bizottsága.

Görögországból a mai Makedónia határán fekvő Philippi régészeti helyszínt vették fel a listára. Az egykor fallal körülvett város az Európát Ázsiával összekötő út, a Via Egnatia mentén épült, Kr. e. 356-ban II. Philipposz makedón király alapította. A régészeti helyszínen ma az egykori hellenisztikus épületeket és a későbbi keresztény bazilika romjait is meg lehet tekinteni.

an3

Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Horvátország és Montenegró 2013-ban közösen nevezte az UNESCO világörökségi listájára középkori sírköveit, a stecakokat, a töröknek és később más nagy vallásoknak behódolni nem akaró, eredetileg Boszniában élő bogumilok különleges, díszesen faragott mészkő sírköveit. Huszonnyolc olyan temető került fel a listára, ahol stecakok találhatók, 20 Bosznia-Hercegovinából, 3-3 Szerbiából és Montenegróból, kettő pedig Horvátországból.

K_EPA20160715155