A horvát tengerparti nyaralások során sokan kóstolták meg balkáni húsféléleket, a csevapcsicsát, pljeskavicát.
Ezeket otthon is elkészítheted !

Hozzávalók: (4 adag)

  •  0,33 kg darált marhahús
  •  0,33 kg darált sertéshús
  •  25 dkg bárányhús (darált)
  •  1 nagy fej vöröshagyma (kockára vágva)
  •  1 evőkanál szódabikarbóna (csapott)
  •  1,5 evőkanál só
  •  1 evőkanál négyszínű bors (csapott, őrölt vagy fekete bors)
  •  0.2 dl olívaolaj (a formázáshoz)

Elkészítése:

  1. A húsokat a felhasználás előtti napon a sóval, borssal, valamint a szódabikarbónával jól átgyúrjuk. Akkor csináljuk jól, ha úgy dolgozzuk át, mintha tésztát dagasztanánk, szinte egymásba préselődjenek a különböző húsok, s eltűnik a darált jellege a húsnak.
  2. Mikor megvagyunk, beleszórjuk a vöröshagymát, és ezt is beledolgozzuk, de ezt már nem nyomkodjuk nagyon szét, csak elkeverjük, hogy mindenhol egyenletesen legyen a masszában. Egy éjszakára, vagy 12 órára hűtőszekrénybe tesszük jól lefedve, hogy minél kevesebb levegő érje a felületét a masszának.
  3. A felhasználás napján egy kis tálkába olívaolajat teszünk, amibe belemártjuk a kezünket és kiveszünk egy adag masszát (kb. őszibarack nagyságút), és a kezünkkel hamburger formájú húspogácsát készítünk belőle, kb. 15 cm átmérőjű, és 2-3 cm vastag pogácsáról van szó. Egy olajjal lekent tálcára, vagy tepsire helyezzük, és a masszával addig folytatjuk a műveletet, amíg el nem fogy.
  4. Ezután két lehetőség van, vagy faszénparázs felett grillezzük – ez a legjobb választás, vagy olívaolajjal kikent grill-, vagy sima serpenyőben közepes tűz felett szépen átsütjük mindkét oldalán kb. 7-10 perc alatt. Akkor jó, ha már nem folyik ki belőle lé, de rugalmas még a húspogácsa.