A macedón pizza, melynek olyan nehéz neve van, hogy kevesen szokták megjegyezni, így csak páran ismerik. Elkészítése nagyon egyszerű és elég laktató is.

A pastrmajlija egy macedón hajó alakú étel, amit a pizzához szoktak hasonlítani, bár az elkészítése hosszabb, mint az olasz verziónak. Tradicionálisan húst szoktak rárakni, de előfordul más verziókban is, gyakran pékségekben is lehet kapni kint Macedóniában. A pastrmajlija egyébként az ország szívéből származik, talán Stip a recept forrása.

Hozzávalók 8db pastrmajlija-hoz:
– 1 kg liszt
– 400 ml forró víz
– 1 kocka élesztő
– 2 evőkanál só
– 2 evőkanál cukor

Töltelékhez:
– 0,8-1 kg bárány, csirke vagy disznó hús fűszerezve feketeborssal, pirospaprikával, oregánóval.
Fontos a húst előtte befűszerezve éjszakára hűtőbe rakni.

Elkészítése:
0. Ahhoz, hogy a kellő ízeket elérjük, a húst előtte be kell pácolni. Egy nappal előtte este a húst fűszerezzük be és rakjuk be a hütőbe. A húst kockázzuk fel. Gyakran sonkát is szoktak hozzáadni.
1. Készítsük el a tésztét, az alapanyogakat gyúrjuk össze, hagyjuk megkelni kicsit, majd 8 egyenlő hajót készítsünk, melynek a szélei vastagabbak. Alapvetően a pastrmajlija tésztája nem vastag (csak a szélén).
2. A felkockázott húst rakjuk a hajókra, szépen eloszlatva.
3. Érdemes egy kis margarint is rárakni, vagy egy kis sajttal feltúrbozni, majd mehet a sütőbe.
4. Előmelegített sütőben 200-250 fokon kb 25 percig sütjük míg a hús és tészta meg nem sül.