Ajvár: a kerti grillezések, a pljeskavica sütések, meg úgy általában az egész nyár elmaradhatatlan kelléke. Persze a boltban is lehet kapni, de miért ne csinálnátok meg inkább otthon, friss alapanyagokból, adalékcuccok nélkül, ráadásul sokkal finomabban?! Mutatunk egy villámgyors verziót, amit pofonegyszerű összedobni!

Hozzávalók:

  • 2 padlizsán
  • 4 kápia paprika
  • 1 hegyes erős paprika, vagy más csípős dolog
  • 1 paradicsom
  • 1 fej fokhagyma
  • Só, bors
  • 0,5 dl olívaolaj
  • pár csepp citromlé

A zöldségeket előkészítjük a sütéshez: ehhez a padlizsánokat félbevágjuk és hosszában, majd keresztben is beirdaljuk a húsukat egy késsel, hogy amikor megsültek, könnyebben ki tudjuk majd kaparni a húsukat. A fokhagymát beleültetjük egy darab alufóliába felöntjük olívaolajjal és becsomagoljuk. A beirdalt padlizsánt, a becsomagolt fokhagymát és egy paradicsomot egy sütőpapírral bélelt tepsire teszünk. A padlizsánok felületét bekenjük egy kis olívaolajjal és megszórjuk őket sóval. Egy másik tepsin a paprikákat is bedobjuk a sütőbe a padlizsánok fölé és az egészet kb. fél óra alatt alatt, 200 fokon addig sütjük, amíg a paprikák szép feketére nem sülnek. A megsült paprikákat átrakjuk egy tálba és alufóliával letakarva hagyjuk őket kihűlni.

Amíg a paprikák kihűlnek, kezelésbe vesszük a többi zöldséget: a padlizsán húsát egy kanállal kikaparjuk és bedobjuk egy aprítógépbe, a megsült fokhagymákat kinyomkodjuk, ez is mehet a padlizsán mellé, ahogyan a paradicsom is. A kihűlt paprikák héját lehúzzuk, a csumájukat és a magokat eltávolítjuk, majd mehet ez is az aprítóba.

Az egészet lepürésítjük, de csak annyira, hogy még egy kicsit rusztikus, darabos maradjon. A kész ajvárt átöntjük egy tálba, adjunk hozzá egy jó adag olívaolajat, sót, borsot és egy kevés citromlevet. Végül keverjük össze alaposan és pár órán keresztül hagyjuk a hűtőben.

Ha kíváncsi vagy, hogy milyen az eredeti ajvár, gyere el a Balkáni grill estünkre november 30-án a Grill Mánia étterembe ! Részletek és jelentkezés