Ilyen volt a 2024-es Macedónia természeti kincsei utazás! Útibeszámoló az utazásról.

A Macedónia természeti kincsei utazás, melyet már sokadik alkalommal rendezünk meg az ország északkeleti részére és koncentrálódik. Az út során több természeti kincset is meglátogatunk mindig, olyan helyekre utazunk, ahová turisták nem járnak.

Az utazás időpontja: 2024.04.21-24. volt.

1. NAP (SZKOPJE)

Az első napon a reggeli érkezés után Szkopje belvárosába utaztunk, ahol a teljes napot töltöttük, először a régi vasútállomás épületéhez látogattunk, melynek órája megállt az 1963-as földrengés során. A ma múzeumként funkcionáló épületet belülről is megnéztük, így az utasok megismerhették, hogy hogyan változott Szkopje. Ezután Teréz anya (Kalkuttai Szent Teréz) emlékházához látogattunk, amit szintén belülről is megnéztünk. A következő állomás a Szkopje 2014-es terv során épült hírhedt szobrok, hidak, hatalmas épületek sokasága volt. Megnéztük a város jelképének számító hatalmas Nagy Sándor szobrot, a Diadalívet, mely Párizsban is megállná a helyét, az Archeológiai Múzeumot, mely pedig Las Vegas-ban is lehetne. Az egyetlen kakukktojás a kőhíd a környéken. Felfedeztük a Vardar folyó menti épületeket, hidakat, szobrokat, illetve burekeztünk egyet.

A délutáni órákban Európa második legnagyobb bazárját, a szkopjei Öreg bazár legszebb helyeit néztük meg, a nagy épületek, hidak szobrok helyett pedig mecsetek, törökfürdők és karavánszerájok sokasága fogadta a résztvevőket. Beültünk egy közös török kávézásra/teázásra, hogy azután folytassuk sétánkat a bazár szűk utcácskáin. Sveti Spas templom és a macedón forradalmár Goce Delcsev sírja volt a következő megálló, majd megnéztük a Murat pasa mecsetet, a Csifte hammamot és a Kapan an karavánszerájt is.

A délutáni óráktól mindenkinek szabadideje volt, mindenki tudott pihenni, sétálgatni, vásárolgatni kedvére. Azonban még nem volt vége a napnak, olyan helyre indultunk vacsorázni, ahová csak helyiek járnak, turisták nem. A közös vacsoránk helyszíne a Debar Maalo bohémnegyed volt, ahol a macedón tradicionális ételek mellett élő zene is fogadott minket és az utasok egymással is meg tudtak ismerkedni.

 

2. NAP (KOKINO, KUKLICA, KRATOVO)

A második napon elhagytuk a macedón fővárost és északkeletre utaztunk, ahol számos természeti látnivaló várt ránk. Először a Kokino-hoz látogattunk, mely egy egykori vulkán helyére épült őskori obszervatórium. Szép időnk volt szerencsére, így a le és felfelé utat sem volt nehéz megtenni az 1030 méteres hegyre (oda-vissza kb 30 perc, bárki teljesíteni tudja), ahonnan csodaszép a kilátás a környékre. A környéken az egykezünkön meg tudtuk számolni hány ház volt, szó szerint a semmi közepén voltunk. Rajtunk kívül pedig egyetlen egy lélek sem volt (csak egy őr/jegyszedő, turista 0), ilyet Európa sok helyén nem találni. A kis kirándulást pedig egy környékbeli étteremben pihentünk ki egy sopszka saláta, húsok és szuper pisztráng mellett. Az étterem nagyon hangulatos helyszínen van, távol minden zajtól a természet lágy ölén. Jóllakottan pedig a közelben található Kuklica-hoz mentünk, ahol furcsa emberformájú kőoszlopok találhatóak, ehhez egy nagyon érdekes legenda is tartozik, amit az utasok megismerhettek (gyere el a következő útra, ha még nem voltál és megismerheted a legendát). A napot pedig Kratovo városában zártuk, a kicsi néhány ezres településen elfoglaltuk a szállást, majd egy könnyed sétát tettünk. A városban számos, többszáz éves ház és híd van, olyan mintha 200-300 évvel ezelőtt megállt volna az idő Kratovo-ban. A kopott romantikája, köves, szűk hangulatos utcácskái miatt, azonban könnyű beleszeretni a városba, na és kedves, vendégszeretői lakói miatt is. Ellátogattunk egy 300 éves etno házba, ahol Stevcse bemutatta a régi fűszerek készítésének módját, két utas segítségével, majd megnéztük a házat is. Nem volt vége a programnak, mert a vacsorát közösen egy helyi étteremben töltöttük. Milyen egy igazi macedón vacsora? Hát most minden utas megismerhette: macedón és balkáni ételek (sopszka saláta, tavcse gravcse, macedón paprika, macedón pizza, baklava), rakija és élő zene! Ilyen élményben egy átlagos turistának nincs része.

3. NAP (KRATOVO, MATKA-KANYON, KAMNIK BORÁSZAT)

A harmadik napon még nem indultunk el rögtön Kratovo-ból, hanem még megnéztük a város néhány látnivalóját, mely az előző napba nem fért bele. Ellátogattunk a zsidó-negyedbe, megnéztük a város ortodox templomát, a sétát pedig az Óratoronyban zártuk, ahonnan szép kilátás nyílik a városra. Egy rövid buszút után pedig a Szkopje melletti Matka-kanyon várt ránk, ahol gyakorlatilag senki nem volt rajtunk kívül. Egy közös hajókázásra indultunk a festői szépségű kanyonban, mely elvitt a Vrelo-barlangba is, amely a világ legmélyebb vízalatti barlangja lehet. A pihentető hajókázás után ebédeltünk és visszatértünk Szkopjébe. A késő délutáni órákban az utasoknak több lehetősége is volt, lehetett bazározni, vagy pedig ellátogatni a Kamnik borászatba. A Kamnik borászat Macedónia egyik új, de annál jobb pincészete. A borkóstoló szuper hangulatban telt köszönhetően vendéglátónknak és a szuper boroknak. Este mindenki kedvére tudott vacsorázni, például egy jó csevapot vagy pljeszkavicát.

4. NAP (SZKOPJE)

A 4. napon reggel indult a gépünk vissza Budapestre, de még egy utolsó pillantást tudtunk tenni Szkopjére, a Szkander bég lovasszoborra és a Vodno-hegyre, melynek tetején áll a Balkán legnagyobb keresztje, a 66 méter magas Millenniumi kereszt. A busz úton a reptérre még beszélgettünk egymással az élményekről.

 

Az utazást minden év tavaszán megszervezzük, így ha felkeltettük figyelmedet írj nekünk a balkaninfo.hu@gmail.com mailre és értesítünk!

Az utazásról készült teljes képgaléria a linkre kattintva nézhető meg.

Köszönjük az utasoknak a részvételt, reméljük tetszett az utazás és reméljük még találkozunk!