Majdhogynem pontosan egy éve 2018 januárjában már majdnem hivatalos lett az albán nyelv Macedóniában, akkor az elnök nem írta alá a törvényt, így végül nem lett az. Ám most a házelnök kezdeményezésére hivatalossá tették az albán nyelvet az országban, úgy hogy azt Gjorge Ivanov elnök nem írta alá.

A szkopjei sajtó jelentései szerint a megszokottól eltérően a jogszabályt nem az államfő írta alá, és küldte tovább közzétételre, hanem a macedón parlament elnöke. Talat Xhaferi hétfőn a közösségi médiában jelentette be, hogy aláírta az albán nyelvet is hivatalossá tevő törvényt, és továbbküldte a hivatalos közlönynek megjelentetésre. Miután a jogszabály szövege kedden megjelent, az albán nyelv is hivatalosan használható Macedónia egész területén. A sajtó arra is felhívta a figyelmet, ez azt jelenti, hogy az albán kisebbségi házelnök ezentúl akár albán nyelven is vezetheti a képviselőház üléseit. – a Maszol.ro portálról

2001-ben véres háború dúlt a macedónok és albánok között az ország északi és nyugati részén, amit az Ohridi-egyezmény zárt le, melyben az albán kisebbség egyenjogúságot kapott, illetve azon a területen ahol a kisebbség aránya elérte a lakosság legalább 20%-át, úgy azon a területen a macedón mellett az is hivatalosnak számít. A törvény értelmében az albán kisebbség szabadon gyakorolhatta jogait mindenhol. Az új törvény szerint innentől kezdve az egész országban hivatalos az albán nyelv, annak ellenére, hogy az ország területének 2/3-án elenyésző számban élnek csak albánok (ez főleg a keleti és déli rész).

A törvény értelmében megváltoztatják Macedónia pénzeit (ez az ország új neve miatt is elkerülhetetlen), a dokumentumokat albánra is le kell fordítani. Tehát mindenen macedónul és albánul is kell szerepelnie mindennek.

Gjorge Ivanov elnök és pártja, az ellenzéki VMRO-DPMNE teljesen jogellenesnek nevezte a törvényt és az ország új nevével kapcsolatos Preszpa-egyezményt is. Egyiket se írta alá az elnök. Az albán kormánykoalíciós pártok üdvözöltök az új törvényt, ahogy a szociáldemokrata SDSM és a miniszterelnök, Zoran Zaev is.

Macedónia lakossága 2,1 millió fő, ennek nagyjából 1/4-et alkotják az albánok (2002-es népszámlálási adat).
Bár a legtöbb sajtó még nem számolt be a hírről, a wikipédia Macedónia oldalán már szerepel.