A Kuklica, avagy kőbabák a Balkán-félsziget egyik legérdekesebb képződménye több, mint 120 kőoszloppal, melyhez számos legenda tartozik. 

Macedónia északnyugati részén Kratovo várostól nem messze található a Kuklica kőváros, ahol több mint 120 emberhez hasonlítható kőoszlop található. Az igencsak szokatlan és furcsa kövekhez két legenda is tartozik:
Az egyik legenda szerint a férfi nem tudott választani, hogy melyik nőhöz házasodjon, ezért végül mindkettőt elvette. Azonban a két esküvőre ugyanazon napon került volna sor, csak más időpontban. Mikor a második nő látta, hogy a férfi máshoz megy hozzá, haragjában kővé változtatta a párt és a násznépet. A főképen látható két kőoszlop pedig elméletileg a férj és a feleség, akik kővé változtak.
A másik legenda szerint a területen korábban egy erdő volt, ami azonban a harcok miatt leégett és a föld pedig megműveletlenné vált. A hőmérséklet pedig annyira lehűlt, hogy amikor a katonák átmentek a területen, kővé dermedtek.

A talán legvalószínűbb, hogy a köveket valamilyen természetes erózió alakította ki az elmúlt 100 ezer évben.
Bármelyik legendának hiszünk, az biztos, hogy nagyon szokatlan és különleges látványosság. A helyi falusiak számos más legendáról is hallottak, az ide látogató pedig eldöntheti melyiknek ad igazat, vagy kitalál egy újabbat.