Kragujevac Szerbia negyedik legnagyobb városa, volt főváros is, de még is kevesen ismerik. Azért hogy mindenki megismerhesse, most bemutatjuk az itt található látnivalókat, érdekessségeket. 

Kragujevac Szerbia középső területén található, 170 ezer lakosával pedig az ország negyedik legnagyobb városa (Belgrád, Újvidék, Nis után). Kragujevac egyébként annyit tesz, hogy a “kesenyű tornya”, a madár megtalálható a város címerében is.

Bár a város területén volt már korábban is lakott település, de az első említésre csak 1476-ban került sor. A többszázéves török uralomnak végül a 19. század elején a második szerb felkeléssel lett vége. Ezzel pedig megalakult a független Szerbia, melynek Kragujevac lett a fővárosa egészen 1841-ig (azután Belgrád). A fővárosi pozícicó elvesztése ellenére a város nagyon fontos ipari központtá vált. A mai napig Szerbia egyik legfontosabb gazdasági és ipari központja. A jugoszláv időszak egyik legerősebb vállalatának a Zasztava autónak volt itt a központja és a gyára (pár éve csődbe mentek) emellett a fegyvergyártás is jelentős volt a városban.

Kragujevac legszörnyűbb történelmi pillanata 1941-ben volt, amikor a nácik 3000 szerbet öltek meg.
A népírtásnak állít emléket a Šumarice emlékpark és múzeum.

Šumarice múzeum

Kragujevac első kolostorát 1818 és 1829 között építtette Miloš Obrenović herceg. Az Öreg kolostor (szerbül: Stara Crkva i Zgrada Skupštine / a főképen látható) volt a szerb parlament otthona és 1835-ben itt ratifikálták a szerb alkotmányt is. Emellett mindenképpen érdemes ellátogatni az Amidzsa Konak házhoz, mely egy ottomán stílusú épület, amit még a 19. században építettek. Nem érdemes kihagyni a Sumadija katedrálist sem, mivel belülről is igen impozáns.

Kragujevac városában egyszerre lehet megfigyelni a újkori emlékeket, régi kolostorokat és a szocialista, jugoszláv időszakot. Könnyű találni brutalista stílusú épületeket, mint például az alábbi képen látható városháza. Aki szereti az ilyen épületeket, valószínűleg jól fogja magát érezni itt. Ettől függetlenül érdemes ellátogatni Kragujevacba és megismerni Szerbia egy másik, kevésbé ismert részét is. Érdekesség, hogy a város híre szülöttje a szerb nemzetiségű, de magyar válogatott Holender Filip.