Hagyományok vagy törvények, szokások vagy megújulás? Ezekről a kérdésekről szól a Macedóniában játszódó film, melyet mindenkinek tudunk ajánlani.

Az ortodox vallás egyik nagy ünnepe a Vodici, avagy Vízkereszt, amikor is férfiak a jéghideg vízbe rohanva próbálják elkapni a pópa által eldobott keresztet. Aki pedig megszerzi egy éven keresztül szerencsés lesz, nem beszélve arról, hogy ez nagy dicsőség számára. A “versenyt” a sajtó mellett a helyiek is nagy figyelemmel szokták követni. Macedóniában is nagy hagyománya van ennek. Na most képzeljük el, hogy a keresztet egy nő kapja el …

Ezzel veszi kezdeti a bonyodalom a macedón-belga-francia-horvát-szlovén koprodukció, amit Teona Strugar Mitevska macedón filmrendező rendezett. Olyan nagy dolog ez, hogy egy nő kapja el a keresztet? Egyesek szerint nem, viszont mások a hagyományok semmibevételét látják emögött.

A harmincas éveiben járó Petrunija a szüleivel él a macedóniai Stip városban. Történészdiplomája miatt minden munkához túlképzett: se állása, se párkapcsolata. Petrunija hirtelen elhatározásából beugrik a hideg vízbe és elkapja a keresztet, a szokatlan esemény nyomán az egész város felbolydul, és a hagyományokkal dacoló Petrunija az indulatok kereszttüzébe kerül. Pópák és rendőrök fordulnak ellene, mögöttük a dühöngő tömeggel, a nő azonban keményen állja a sarat…

A filmet Arany-Medve díjra jelölték a Berlini Filmfesztiválon. Egyébként macedón szinkronnal és magyar felirattal több moziban is meg lehet nézni a filmet. Részletek a Port.hu oldalán. Nyugodt szívvel tudjuk ajánlani a remek macedón filmet mindenkinek!