A legjobb 10 között a balkáni állam.

Az Ease of doing business index a Világbank által évente kiszámolt mutató, amely a vizsgált 185 ország üzletviteli, cégalapítási és ügyviteli lehetőségeit és a cégek, vállalkozások működési környezetét szabályozó törvényeket és üzleti környezetet vizsgálja.

A Doing Business jelentés 4 főbb területet vizsgál: a jogszabályi környezetet, a jogszabályok érvényre juttatásának idejét és költségeit, a magántulajdon védelmét, illetve a vállalkozások adóterheit.

Minden országot azonos metódus alapján elemeznek egy képzeletbeli cég működésén keresztül: miképpen lehet létrehozni, tulajdonjog bejegyzés, hitelfelvétel, befektetések védelme, adózás, külkereskedelmi szabályzók, csődvédelem, jogbiztonság, építkezési engedélyek beszerzése, energiahálózathoz való csatlakozási lehetőségek.

Az idei lista legnagyobb meglepetése Macedónia 10. helyezése, mely elsősorban az adminisztratív, bürokratikus terhek csökkentésének köszönhető, legnagyobb hátránya pedig energetikai alternatívák hiánya miatt van. Magyarország csak a lista 41. helyén végzett Oroszország mögött.

Doing Business Index:

10. Macedónia
30. Szlovénia
36. Románia
39. Bulgária
43. Horvátország
47. Szerbia
51. Montenegró
58. Albánia
60. Koszovó
61. Görögország
69. Törökország
81. Bosznia