A 2024-es július 3-7. közötti Macedónia és az Ohridi-tó kincsei utazás útibeszámolója.

Az utazást minden év nyarán megszervezzük, így ha érdekel az utazás csatlakozz 2025-ben! Az utaink kiscsoportosak, így gyorsan elfogynak a szabad helyek.

1. NAP: MATKA-KANYON, OHRID

Az utazás első napján a reggeli órákban érkeztünk meg késés nélkül Szkopjébe repülővel. Az első megállónk a festői szépségű Matka-kanyon volt, ahol a csoport közösen csónakázni ment, mely során gyönyörű kilátás nyílt a kanyonra és a Vrelo-barlangot is megnézhettük, mely a világ legmélyebb vízalatti barlangja lehet. Utána egy könnyed salátával, kávéval vagy sörrel frissültünk fel. Délután pedig Ohrid felé vettük az irányt, útközben pedig az utasok sok információt tudhattak meg Macedóniáról, történelméről, kultúrájáról. A késő délutáni órákban már Ohridban is voltunk, ahol a szállás elfoglalása után a csapat egy része közös vacsorán ismerkedett meg a macedón ételekkel, borokkal.

2. NAP: OHRID VÁROSNÉZÉS

A második napon Ohrid legszebb helyeit fedeztük fel, a napot a kikötőben kezdtük, ahol az utasok megismerhették az UNESCO-Világörökséghez tartozó város és tó érdekességeit. Először az óváros alsó részének legszebb helyeit fedeztük fel, a kórházként is funkcionáló Bolnicski templomokat, a Robev-házat, a Papírmúzeumot, ahol egy Gutenberg nyomda eredeti replikája található és a papír készítését módját is megismerhettük, illetve ajándékot is beszereztek többen. Megismerhették az Ohridi-gyöngy titkát is, illetve hogy honnan vannak a lámpák Ohridban. Ezután az ország egyik legrégebbi templomát a Szent Szófia templomot néztük meg és a kertjében élő teknősöket. A következő megálló az ország egyik legszebb helyen, a Szent Jovan Kaneo templom következett, ahonnan szép kilátás nyílt a kristálytiszta tóra. A Balkán első egyetemének a helyszíne, a Plaosnik következett, illetve Sámuel cár vára, ahonnan fantasztikus a kilátás a városra és a tóra. Lefelé menet még megnéztük az Ókori színházat is. Kora délutántól pedig még mindenkinek volt ideje pihenni, vásárolgatni, strandolni. Este a bor kedvelőivel egy borkóstolóval egybekötött hajókázáson vettünk részt naplementekor. A kényelmes hajókázás során a macedón borok kóstolása közben gyönyörű kilátás nyílt Ohridra és a lenyugvó napra. A borozás után vacsorázni indult a csapat egy része, ahol ohridi halakat is lehetett kóstolni.

3. NAP: MÚZEUM A VIZEN, GALICSICA, SZENT NAUM KOLOSTOR, TANYASI GASZTRO PROGRAM

A harmadik napon az Ohridi-tó környékét fedeztük fel. Először az őskori emlékeket bemutató Múzeum a vizen látnivalót tekintettük meg, ahol talán a legszebb az Ohridi-tó vize, itt mindenki kiválasztotta a házát is 🙂 Szerpentineken át jutottunk fel a Galicsica Nemzeti Parkban egy kilátóponthoz, ahonnan be lehetett látni a teljes Ohridi-tavat. A kb 1600 méteres magasságról a környező településeket is könnyű volt kiszúrni. A Nemzeti Park környező hegyeit is megcsodálhattuk mielőtt a tó déli csücskén található Szent Naum kolostorhoz mentünk. A kolostor nem csak a templomáról híres, hanem a számos programlehetőségről is, többen strandoltak, többen csónakoztak a tavat ellátó kristálytiszta vizű folyócskán amellett hogy mindenki megnézte a több, mint 1100 éves kolostort is. Délután az Ohrid melletti Ramne faluba látogattunk, ahol egy tanyasi hagyományos macedón gasztro programon vettünk részt, melynek érdekessége, hogy minden étel és alapanyag a saját kertjéből és a faluból származik. A macedón lakoma közben mindenki megismerhetett egymással a bemutatkozás során, illetve a macedón ételek kóstolása sem maradt el. Utána még mindenki élvezhette az esti Ohridot, volt idő még egyet strandolni, megnézni a néptáncosokat, mulatni, pihenni – mindenki kedve szerint.

4. NAP: SZKOPJE VÁROSNÉZÉS

A reggeli órákban búcsúztunk Ohridtól és a macedón főváros, Szkopje felé vettük az irányt, útközben még sok érdekességet megtudhattak az utasok az országról és a fővárosról. Szkopje felfedezése során először az új városrészt fedeztük fel, ellátogattunk a régi vasútállomáshoz melynek órája megállt az 1963-as földrengés során 5 óra 17 perckor. Ezután Teréz anya emlékházát tekintettük meg. A főtéren és a Vardar-folyó partján felfedeztük Szkopje hatalmas szobrait, épületeit, hídjait majd a kőhídon átsétálva egy más világba csöppentünk, ahol a modernitást régi kincsek váltották fel, ez Európa második legnagyobb bazárja, az Öreg bazár. A bazárban mecsetek, törökfürdők és karavánszerájok vártak ránk. Egy kávé/sör szünet után sétáltunk a bazár szűk utcáin. Délután mindenki egyénileg is tudott barangolni a fővárosban, enni egy jó csevapot vagy tavcse gravcse-t. A naplemente Szkopjében is nagyon szép, mivel sok épület ki van világítva. Mindenki szabadon tölthette az utazás utolsó délutánját, estéjét.

5. NAP: UTAZÁS HAZA

A reggeli órákban tele élményekkel utaztunk vissza Budapestre repülővel.

 

Köszönöm az utasoknak a részvételt, remélem tetszett és szeretettel várom őket is a következő utazásainkra.

Az utazásról készült teljes fotógaléria megtekinthető a linkre kattintva. 

 

Fedezd fel velünk Macedónia legszebb helyeit! Minden évben több utazásunk is van Macedóniába. Kövesd Facebook oldalunkat!

Az első magyar nyelvű útikönyv Macedóniáról első részlete már elérhető online. Részletek: https://www.balkaninfo.hu/az-ezerarcu-macedonia-utikonyv-szkopje-es-ohrid-kincsei/