A “Forró szél” Magyarországon is ismert sorozat volt, valószínűleg sokan emlékeznek a főszereplőre Šurdára is, azonban kevesen ismerik, azt a kiváló színészt, aki játszotta. 

Ljubiša Samardžić Szkopjéban (ma Macedónia) született 1936. november 19-én, egy szénbányász családban. Apja Montenegróban született, míg anyja Koszovóból származott. Hamar kiderült a színjátszáshoz való tehetsége és ösztöndíjat nyert. A belgrádi színművészeti akadémián tanult.

Az 1960-as években kezdődött karrierje. Színházban, valamint majd több mint 150 filmben és tévéjátékban játszott. A Pulai Filmfesztivál fődíját hatszor nyerte el, 1967-ben a Reggel (Jutro) című filmben nyújtott alakításáért pedig a legjobb férfi színész díját kapta. Ő az egyetlen szerb színész, aki ezt elnyerte. Az 1980-as évek elején a Forró szél című sorozatbeli szerepe tette őt a legismertebbé, amikor Šurdát játszotta.

A színészet mellett kipróbálta a rendezést is, első filmje, az Égi horog 1999-ben a Berlini filmfesztivál Arany Medve díjára is esélyes volt.

Emellett a méltán híres Neretvai-csata filmben is játszott. Ljubiša Samardžić 2017-ben, 80 éves korában hunyt el.