A tradicionális szerb nemzeti konyha egyik kedvelt étele és ráadásul könnyen elkészíthető finomság. Rengeteg változata ismert, most egy alapreceptet mutatunk be.
Hozzávalók / 6 adag
- 1 csomag réteslap
- 500 g tehéntúró
- 5 dl joghurt (folyékony)
- 2 db tojás
- 1 ek só
- 1 dl olívaolaj (a kenéshez)
Fölverjük a tojásokat, hozzáadjuk a sót, joghurtot, túrót.
Egy zománcos tepsit kiolajozzuk (a széleit is), belehelyezzük az első réteslapot, vékonyan olajozzuk, és még 4 lapot ily módon rétegezünk.
Néhány lapot félreteszünk, ami majd a tetejére kerül. A többi lapot egyesével belemártogatjuk a töltelékes masszába, tenyerünkkel összegöngyöljük (gyűrjük), és a tepsibe helyezzük egymás mellé. A maradék lapokat a tetejére simítjuk, a rétegeket olajozzuk.
Előmelegített sütőbe helyezzük (200°C) 10 percre, utána levesszük a hőfokot 150°C-ra, és így még 50 percig sütjük.
Akkor kész a gibanicánk, ha többnyire elforrt a lé, amit a töltelék eresztett, valamint szépen megpirult a teteje.