Željko Joksimović a Balkán egyik legsikeresebb és legnépszerűbb énekese, aki volt már második és harmadik is az Eurovíziós Dalfesztiválon. 

Željko Joksimović Belgrádban, az akkori Jugoszlávia fővárosában született 1972-ben, és Valjevóban nőtt fel. Első sikerét tizenkét évesen érte el, amikor megnyert egy rangos harmonika fesztivált Párizsban. A belgrádi Zeneművészeti Egyetemen diplomát szerzett, és 1997-ben elindította zenei karrierjét. 1998-ban megnyerte a Pjesma Mediterana nevű versenyt a “Pesma Sirena” (Szirének zenéje) című dalával, ami lehetőséget adott neki, hogy részt vegyen több rangos fehérorosz fesztiválon. A szerb zenész elnyerte a Grand Prix díjat kétszer is ebben az országban.

Zenei tehetségét mutatja még, hogy tizenegy különböző hangszeren kiválóan játszik, mint például zongorán, harmonikán, gitáron, vagy dobon. Egyszer azt nyilatkozta, hogy az egyetlen hangszer, amin nem tudna megtanulni játszani, az a hegedű. Ezen kívül a görögöt, az oroszt, az angolt, a lengyelt, a franciát, valamint anyanyelvét, a szerbet folyékonyan beszéli.

A 2004-es Eurovíziós Dalfesztiválon második,  2012-ben pedig harmadik lett, de részt vett 2008-ban is a zenei vetélkedésben.

2004-ben küldött először versenyzőt Szerbia és Montenegró az Eurovíziós Dalfesztiválra. Az Evropesma nevű műsor keretein belül választották ki Željko Joksimovićot és az ad hoc Orchestrát, a “Lane Moje” című dallal, aminek a zenéjét Ő maga, míg a szövegét Leontina Vukomanović szerezte. Az elődöntőt megnyerve jutott be a verseny döntőjébe, ahol a második helyet szerezte meg 263 ponttal az ukrán Ruslana mögött.

2012-ben Nije ljubav stvar című dalával, 214 ponttal a harmadik helyet érte el. A verseny után azt nyilatkozta, hogy, mint szólóénekes, ez volt az utolsó szereplése az Eurovíziós Dalfesztiválon.