Túrázásra és aktív pihenésre csábító hegyek, gasztrokalandok, természetvédelmi területek rejtett világa, pezsgő művészeti élet, izgalmas rendezvények – ez mind Szerbia!

Gyere és ismerd meg Európa egyik legszebb és legizgalmasabb államát! Megtudhatod, mit érdemes megnézni az országban, milyen programlehetőségek vannak, hol találjuk a legjobb borokat, milyen a magyarországi szerbek kultúrája. A kétnapos rendezvény keretében bepillantást nyerhetsz népzenéjükbe, táncaikba és átélheted, milyen a Kusturicás fúvós zene.

➡️ Helyszín: Szerb Kulturális Központ – Budapest, VI. Nagymező u. 49
➡️ Időpont: 2018.09.15-16
A rendezvény ingyenes

Program:

KIÁLLÍTÓTEREM
Juc Pec Pics vagyis Pecze Juci fotóművész képei Szerbiáról
Szerbiai, vajdasági utazások, programlehetőségek ismertetése
Meghívott régiók és rendezvények bemutatkozása
Magyarországi szerb és balkáni programok bemutatása

KÖZÖSSÉGI TÉR 
Gasztronómiai bemutatók, kóstolók, workshopok
➡️ 2018.09.15 – 14:00 Workshop – hogyan legyek jó fotós? Milyen felszerelést érdemes használni, hogyan készítsünk egyedi fotókat, mik a leggyakoribb hibák és egyáltalán hogyan fotózz a Balkánon – erről szól Juc Pec Pics vagyis Pecze Juci workshopja

➡️ 2018.09.16 – 11:00 és 12:00 Workshop – szerb sütemények készítése Ellesnéd a szerb sütemények, édességek készítésének fortélyait, receptjeit? Kíváncsi vagy mi fán terem a koljivo? Gyere és vegyél részt egy izgalmas workshopon, melyet monostorszegi vendégeink vezetnek.

SZÍNHÁZTEREM

➡️ 2018.09.15
✔️ 11:00 Vonattal Szerbiában! Hogyan érhető el Szerbia vasúton Magyarországról? Milyen térségekbe lehet eljutni, mik a vasúti közlekedés előnyei, milyenek a körülmények, infrastruktúra, mi is az a sargani nyolcas
✔️ 12:00 Szerbia fotós szemmel – Fedezd fel az ismert helyek sosem látott arcát, hogy milyen érdekességek rejlenek a térségben és a városi élet véletlen szürreális pillanatait
✔️ 13:15 Szerb táncbemutató
✔️ 14:00 A Malomfesztivál te vagy! – Egy fesztivál, mely tudatosan más mint a többi. Önkéntesek segítségével épül, híve a környezettudatosságnak, teret ad a helyi termelőknek, a zenei kínálat mellett aktív alkotótáborok várják az odalátogatókat, programokat szerveznek a környék felfedezése céljából és közben mindennél fontosabbnak tartják a közösségépítést
✔️ 15:00 Bemutatkozik Monostorszeg – Megtudhatod kik azok a sokácok, megismerheted történetüket kultúrájukat. Hogyan lehet Monostorszeg a 7 Duna települése, milyen Duna-menti programokkal várnak és megismerheted a helyi termelőket is.
✔️ 16:00 Hegyen-völgyön át – Kopaonik. A Balkán egyik ékkövének számító Kopaonik-hegyéget völgyek és folyók határolják, felső részein hideg, alacsonyabb területein meleg vizű források fakadnak. Itt található egy természetvédelmi terület mentén Szerbia legfelkapottabb síközpontja.
✔️ 17:00 BALKANINFO.hu – Ismerd meg Magyarország legnagyobb balkáni közösségét! Információs weboldal, utazások, előadások, gasztro estek, filmvetítések, Balkán Klub és minden ami segít közelebb hozni a térséget
✔️ 17:45 Szerbia Magyarul – Fedezd fel Szerbiát! Szerbia rengeteg érdekes tartalmat kínál az utazni vágyóknak. Legyen szó a vajdasági síkságról, nyüzsgő nagyvárosokról, vagy a vadregényes hegyvidékről, mindenki megtalálhatja magát ebben az országban.
✔️ 19:00 Branka Trio koncert – Básits Branka, a Junior Príma díjas magyar-szerb származású énekesnő ez évben alakította meg formációját, melynek zenei világát Szerbia, a Balkán-félsziget és a Kárpát-medence népzenéje határozza meg.
✔️ 20:00 Szerb Táncház

➡️ 2018.09.16

✔️ 11:00 Fruska Gora kincsei – A szerb Athosznak is nevezett Tarcal-hegység kapcsán megtudhatod, mikor és miért jöttek létre a kolostorok, milyen érdekességek fűződnek hozzájuk, mit rejt a természetvédelmi területnek számító Fruska Gora és milyen látnivalók, programlehetőségek, érdekességek kötődnek a térséghez.
✔️ 12:00 Síelés? Kopaonik! Szerbiában télen sem áll meg az élet, ismerd meg az ország legnépszerűbb síközpontját
✔️ 13.15 Szerb néptánc bemutató
✔️ 14:00 A Bácskai Atlantisz – Megismerheted Monostorszeg történetét, az ott élő (zömmel) sokácok szokásait, temékekeiket és kézműveseit. Megtudhatod, miért népszerűbb évről évre a Dombos Fest és milyen lehetőségek rejlenek a környező milyen Duna-menti területeken.
✔️ 15:00 Virtuális séta a szecessziós Szabadkán – A város, ahol a csodás szecesszió keveredik a mediterrán hangulatú kis utcákkal.
✔️ 16:15 Szerb néptánc bemutató
✔️ 17:15 BALKANINFO.hu – Ismerd meg Magyarország
legnagyobb balkáni közösségét! Információs weboldal, utazások, előadások, gasztro estek, filmvetítések, Balkán Klub és minden ami segít közelebb hozni a térséget
✔️ 18:15 Szerbia Magyarul – Fedezd fel Szerbiát! Szerbia rengeteg érdekes tartalmat kínál az utazni vágyóknak. Legyen szó a vajdasági síkságról, nyüzsgő nagyvárosokról, vagy a vadregényes hegyvidékről, mindenki megtalálhatja magát ebben az országban.
✔️ 19:30 Szerb Táncház #2

Facebook esemény linkje

Szervezők:
BALKANINFO.hu
Szerbia Magyarul
Szerb Kulturális Központ