Akik ismerik a turbofolk kifejezést, annak nem kell bemutatni, miről is van szó. Akik viszont nem, készüljenek fel arra, hogy vagy imádni vagy utálni fogják.

A Balkán-félsziget ezerarcúságának egyik része a különleges és színes zene. Legyen szó cigány zenéről, vagy akár népzenéről, a balkáni nemzetek dalai az egész világot meghódították. Gondoljunk csak Goran Bregovicsra vagy a macedón dalra, a Makedonszko devojcse-re. Emellett természetesen számos olyan zenei műfaj is van, amit az egész Balkán a mai napig imád, például a retro. A 20. század végén pedig elindult egy új vonal, egy műfaj, a turbofolk, mely igazából pont olyan nagy kavalkád, mint maga az egész térség. Nehéz behatárolni mi tartozik már bele és mi még nem. Alapvetően a folk zene keveredése a pop, rock, hip-hop műfajokkal nevezhető a turbo-folknak, mely egyébként Szerbiából indult.

A műfaj ma már teljesen átalakult, a mai turbofolk szinte semennyire sem hasonlít az évtizedekkel előbbire. A dalokban szép lányok táncolnak és énekelnek, a téma pedig a szex, a drogok, a bűnözés, a szerelem és a pénz körül mozog. A népzene pedig szinte ma már teljesen eltűnt. Bár a turbofolk Szerbiából indult a szerb mellett a görög és török stílus, folk zene is befolyásolta. Ma pedig ez meghódította a Balkán-félszigetet, a bulik elengedhetetlen eleme lett, az emberek pedig imádják, vagy pedig utalják. Nincs köztes állapot. Minden nemzet a saját íze szerint formálta a zenei műfajt, de tény, hogy a szerbek a legnépszerűbbek.

A turbofolk legnépszerűbb énekesnője, Ceca.

Olyan sok énekes, énekesnő, banda játszik ma már turbofolk zenét, hogy nehéz is lenne felsorolni. A műfajt leginkább a fiatalok kedvelik és a világon ma már sok helyen elengedhetetlen a balkáni bulikon. Egy másik példa Mc Yankoo és Milica Todorovic közös produkciója, a “Moje Zlato”, mely a YouTube-on már több, mint 137 millió megtekintésnél tart.

Aki korábban még nem ismerte a turbofolk zenei műfajt, ismerkedjen meg vele, keressen rá pár énekesre, DJ-re, bandára. Írunk párat, akiket mi személyesen kedvelünk: Mc Stojan, Ana Nikolic, Aca Lukas, Mile Kitic, Sandra Afrika, Severina, Mc Yankoo.