Mi a közös a borban és a régészetben? A választ erre a kanyargós Illírikum Ösvényen találjuk meg. Az ösvény a rómaiak által használt földrajzi elnevezésről kapta a nevét. Ősi helyeket köt össze, amelyek a modern Albániában, Bosznia-Hercegovinában, Montenegróban és Észak-Macedóniában találhatók.

Ha viszont valaki nem igazán borkedvelő, akkor másféle kaland is várja. A Balkán Műemléki Ösvény olyan absztrakt és modernista műemlékeket mutat be, amelyek a 20. század második felében épültek. Gyakran hordoznak a második világháború utáni üzeneteket.

Ha ismerik a balkáni művészet motívumait, meglepődve láthatják, hogy ezek a műemlékek olyan stílusokat képviselnek, amelyek nem olyan gyakoriak a térségben, mint például az absztrakt expresszionizmus, a geometrikus absztrakció, a land art és a minimalizmus. Jó lehetőséget kínálnak arra, hogy új szemmel nézzük Európának ezt a szegletét.

Az olyan kulturális utak, mint az Illirikum Ösvény vagy a Balkán Műemléki Ösvényalapvetú fontosságúak a nyugat-balkániak számára. A régió reméli, hogy általuk tudja legjobban megőrizni és előmozdítani a kultúrák közti párbeszédet, a megbékélést, csakúgy, mint a gazdasági fejlődést.

Arra törekszenek, hogy ezek az ösvények a pandémia utáni idegenforgalom fellendítését is szolgálják, és idevonzzák a turistákat, hogy fedezzék föl a Nyugat-Balkán gazdag és szerteágazó, sokszor rejtett kulturális örökségét.

Forrás: euronews