Továbbra is erdőtüzek pusztítanak a dél-dalmáciai Makarska riviéra közelében, az újabb tűzeset miatt a hatóságok Tucepi több szállodájából 800 turistát evakuáltak hétfőn kora reggel.

Az első tűzeset Podgora közelében történt szombat hajnalban. A tűzoltók azonban az erős széllökések miatt nem tudták feltartóztatni a lángokat, amelyek így továbbterjedtek a Bikovo Természetvédelmi Parkra. A viharos erejű szél a hétvégén megnehezítette a tűzoltó repülőgépek munkáját is. A tűzoltásba ezért hétfőn a hadsereg is bekapcsolódott.

Glavina megyében két erdőtűz néhány helyen megközelítette a lakóházakat is, és lehúzódott teljesen a tengerig.  A tűz hétfőn délelőtt Makarska felé vette az irányt. Az oltás és a tűz terjedése miatt több helyen útlezárásokra kell számítani. Szerencsére senki sem sérült meg.

A horvát lapok arról számoltak be, hogy a turisták egy része felajánlotta segítségét a tűzoltásban, viszont sokan a történtek miatt hazautaztak.

A légiközlekedéssel is baj volt, ugyanis az erős szél miatt a Zágrábból Dubrovnikba tartó gép kénytelen volt Rómában leszállni, mivel egész Horvátországban nem volt nyitva egy repülőtér sem éjfélkor ! A gép végül 18 órás késéssel érkezett meg Dubrovnikba.

(A kép csak illusztráció)