Az eredetileg tervezett autópálya harmada épül meg egyelőre, még az idén kezdődhet az építkezés. Ha elkészül a teljes szakasz, jóval gyorsabban érhetünk le a montenegrói tengerpartra.

Hosszú tárgyalások és egyezkedések, valamint számos visszautasított ajánlat után megegyezett a montenegrói kormány és a görög-izraeli koncessziós társaság (Aktor-HCH) a tervezett montenegrói autópálya építkezésének megkezdéséről.

A két jóváhagyott pályázóból a másodiknak bizonyult görögök a győztes horvát cég kizárása után kerültek a képbe. A 170 kilométer hosszú teljes szakaszt mely a szerb határtól vezetne a tengerpartig eredetileg 3,9 milliárd euróért vállalták volna el, amely kb. 1,3 milliárddal több, mint a később kizárt horvátok kedvezőbb ajánlata. (A horvátokat azért zárták ki, mert határidőre nem tudták bemutatni a vállalt bankgaranciákat)

Az eredeti autópálya terveket három részre bontották, és az első 63,5 kilométer hosszú szakaszt kezdheti építeni a görög-izraeli cég. Az első fázis a Podgorica és Mateševo szakasz megépítése lesz, de kiépülnek a csomópontok és az elkerülő utak a fővárosnál és a Shkodrai tónál. Jelenleg még nincs eldöntve, hogy milyen útvonalon kerüli meg az autópálya a tavat, vagy esetleg hidat építenek egyik részén.

A tervek szerint az építkezések 2024-re fejeződnek be, és a görögök 30 évre koncesszióba kapják a megépített autópálya-szakaszokat.