Sveti Stefan Montenegró szimbóluma lett, mivel talán ez az ország egyik legszebb helye.

Sveti Stefan Montenegró tengerpartján, a Budva Riviérán található. Szinte mindenki rögtön beleszeret ebbe a kis szigetbe, a rubint színben vöröslő tetőkbe és a türkizkék tenger kontrasztjába. Ki ne szeretné minden nyaralását egy ilyen festői szépségű helyen eltölteni?

Egy kis történelem 

Sveti Stefan egy kis halászfalú volt. Egy kis templom és néhány halászház alkotta hosszú évszázadokon keresztül. A XV. században török csatahajók törtek be az Adria ezen részére. Az elsődleges célpont Budva és Kotor volt. A török csatahajók a budvai Jaz strandnál horgonyoztak le. Egy helyi nemes – Pastrovic – támadást szervezett a törökök ellen. Sikeresen vissza is verték törököket és visszafoglalták a területeket. Ekkor úgy döntöttek, hogy erődöket építenek a tengerpartra. Budva után Sveti Stefan lett a következő erőd.

A Sveti Stefan név a sziget legmagasabb pontján álló Sveti Stefan templom után jött.  A Velencei Köztársaság jelentős kikötő és kereskedelmi városa volt. A XIX. század közepén szinte kihalt a sziget. A lakosság vagy háborúzott, vagy kimenekült Amerikába. 1954-ben mindössze 20 lakosa volt.

1972-ben Sveti Stefan elnyerte az Aranyalma nemzetközi díjat, mely a legexkluzívabb üdülőhelynek jár, a National Geographic pedig a világ 50 legszebb helye közé választotta.

Strand

Sveti Stefan strandja 1200 méter hosszú. Lassan mélyülő, finom vöröses homok borítja. Az egész strand mediterrán stílusban és luxus minőségben van kialakítva. A legtöbb apartman és szálloda a déli strand mögötti domboldalban található. Érdemes egyénként itt szállást foglalni, hiszen nagyon sok teraszról közvetlen kilátás nyílik az óvárosra. Talán még jobban is járunk, hogy nem tudunk a Sveti Stefan óvárosában szállást foglalni, csak itt a domboldalban, hiszen így jó eséllyel egy héten keresztül nézhetjük ezt a luxus kilátást.

Kirándulás

Sveti Stefan legfontosabb látnivalója maga a kis szigetre épült történelmi óváros. Érdemes egy kirándulást szervezni a környékre is. Akár gyalogosan, akár kocsival könnyen elérhető Budva, mely hasonlóan érdekes óvárossal rendelkezik mint Sveti Stefan. Itt is több homokos strand van, így fürdőruhát is vigyünk magunkkal. Egy kicsivel nagyobb túra már, de a Kotor öblöt, illete magát Kotor városát is vegyük fel az úti listára.