Bemutatjuk a Željezničar Szarajevó ultráit, a Manijaci-t !

Lassan minden országból mutattunk be már ultrákat, ez alkalommal Bosznia-Hercegovina van soron.

A Željezničar szurkolóit mániákusoknak hívják, mivel az ultracsoport neve Manijaci (ejtsd: mánijácsi). A csoportot 1987-ben hozták létre, tehát alapító tagjai még a jugoszláv bajnokikra járhattak. Utazhattak Zágrábba vagy Belgrádba, a nagy derbikre. Majd a háború kitörésével a kék-fehér sálakat, fegyverre cserélték a Zeljo fanatikusai és elindultak a háborúba. Egyik leghíresebb tagjuk volt Dževad Begić, akit 1992-ben öltek meg, miközben sebesült civileket próbált menteni.

Új idők jöttek, de a fanatizmus nem változott, a Manijaci a háború után is ugyanúgy járt a mérkőzésekre, 1996-ban rendezték az első bosnyák derbit(az ország függetlenedése óta), a Željezničar – FK Szarajevó mérkőzést. A stadion annyira megrongálódott a háborúban a bombák miatt, hogy életveszélyes volt benne tartózkodni, de ez senkit nem érdekelt. 20 ezren nézték meg a helyszínen a meccset.

A Zeljo-nak (a vasutasoknak hívják őket Boszniában) saját stadionja van, az ultrák a Grbavica stadion déli részén szoktak lenni. Legnagyobb riválisuk az FK Sarajevo ultrái a Horde Zla, de a Mostari ultrákkal sincsenek jóban. A szarajevói derbik Európa egyik leglátogatottabb meccsei, gyakran a szurkolók teszik színvonalassá a rangadókat. Meglepő, de a Manijaci igen jó kapcsolat ápol az argentin Boca Juniors ultráival, méghozzá egy lány miatt. Az argentin csapat egyik vezérszurkolója beleszeretett a Željezničar-nak szurkoló lányba és így a két ultracsoport jóban lett egymással.

Ha érdekel Szlovénia egyik leghírhedtebb szurkolói csoportja, a Viole Maribor, kattints ide !